EUR: 309,24 Ft
CHF: 288,50 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Belföld

Tovább puhul a CSOK, íme az újdonságok!

Lassan tisztul a kép az új kormányzati csodafegyver, a csok körül. A szokásos csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a friss fejleményeket. Figyelem, kormányrendelet a láthatáron!

Lázár János, Miniszterelnökség (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Fontos változásokat jelentett be a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán Lázár János csütörtökön a 37. kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy február 3-ig a kormány két új rendelettel fogalmaz meg, amelyekben egyrészt az új, másrészt pedig a használt lakások körüli szabályokon finomítanának. Hogy ezek pontosan mit tartalmaznak majd, arra még várni kell, addig is be kell érnünk azzal a néhány részlettel, amit Lázár elárult.

A legfontosabb hír talán, hogy eltörlik azt a 30 milliós összeghatárt, amely a támogatott hitel felvételéhez szabtak. Eddig ugyanis úgy volt, hogy új lakás esetén a küszöb alatt kellett maradnia az ingatlan árának (telek és áfa nélkül), csak így lehet igényelni a kamattámogatott hitelt. Szintén jelentős változás, hogy a tulajdoni kikötést mind az új mind pedig a használt lakások esetében kiveszik. Ez tehát azt jelenti, az is minden további nélkül lehívhatja az állami 10 milliót, aki már bírt lakással.

A Miniszterelnökség első embere arról is beszélt, hogy felülírnák azokat a “bürokratikus szabályokat” is, amelyek a korábbi ingatlan eladásából származó vételár felhasználásáról szóltnak. Ez alapján tehát előfordulhat, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát a jövőben nem lesz muszáj beforgatni az újba. Ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása is. Ott, ahol nincs kialakított vízvezetékrendszer, az iható víz megoldottsága a kritérium, ahol pedig a szennyvízelvezetés hiányzik, az egyszer már engedélyezett alternatívákat tűrik meg. A kormány támogatja a nagyvárosokban a tetőterek beépítést, min ahogy a külterületeken és a zártkertekben történő beruházásokat is.

Lázár kitért a közfoglalkoztatottak helyzetére is. Jelezte, hogy jelenleg Pintér Sándor belügyminiszter dolgozik azon, hogy ez a csoport is hozzáférhessen a 10 millió forintos állami támogatáshoz. A kabinetnek ezen felül az is szándéka, hogy a közfoglalkoztatottak a használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz a lehető legegyszerűbben kapják meg a csok-ot.

Változni fog az építési szabályzat is, de feltehetően nem úgy, mint ahogy beharangozták. Korábban már írtunk róla, hogy az építésztársadalom eredményes lobbija nyomán új garanciák beépítése jöhet, amelyek a kivezetett építési engedélyt pótolhatják. A miniszter erről azt mondta, hogy a végső verzió napokon belül megszülethet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  Új műszerrel gazdagodott a Szent Borbála Kórház. A magyar férfikézilabda-válogatott egy 1,7 millió forint értékű légzéskönnyítőt adományozott a gyermekek intenzív részlegének, ami azért fontos, mert ezzel bizonyos esetekben kiváltható a gépi lélegeztetés.

 • Öt új áruházat nyit a Spar

  Öt új áruházat nyit a Spar

  Idén 23 milliárd forintot fordít magyarországi üzlethálózatának fejlesztésére a tavaly 25 éves évfordulóját ünneplő Spar Magyarország.

 • Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Modern, alacsony padlós autóbuszok járják hamarosan Tatabánya útjait – hangzott el a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A Modern Városok Program keretében a kormány a tömegközlekedés fejlesztése mellett a könyvtár felújítását és az ipari park bővítését is támogatja – utóbbira több mint 2 milliárd forint jut.

 • Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Alaposan beégett Juhász Péter. Az alig mérhető támogatottsággal rendelkező Együtt elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy pártja szívesen összefogna az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) is, ám sorra kosarazták ki őt a pártocskák.