EUR: 311,37 Ft
CHF: 265,79 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Tovább puhul a CSOK, íme az újdonságok!

Lassan tisztul a kép az új kormányzati csodafegyver, a csok körül. A szokásos csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a friss fejleményeket. Figyelem, kormányrendelet a láthatáron!

Lázár János, Miniszterelnökség (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Fontos változásokat jelentett be a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán Lázár János csütörtökön a 37. kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy február 3-ig a kormány két új rendelettel fogalmaz meg, amelyekben egyrészt az új, másrészt pedig a használt lakások körüli szabályokon finomítanának. Hogy ezek pontosan mit tartalmaznak majd, arra még várni kell, addig is be kell érnünk azzal a néhány részlettel, amit Lázár elárult.


A legfontosabb hír talán, hogy eltörlik azt a 30 milliós összeghatárt, amely a támogatott hitel felvételéhez szabtak. Eddig ugyanis úgy volt, hogy új lakás esetén a küszöb alatt kellett maradnia az ingatlan árának (telek és áfa nélkül), csak így lehet igényelni a kamattámogatott hitelt. Szintén jelentős változás, hogy a tulajdoni kikötést mind az új mind pedig a használt lakások esetében kiveszik. Ez tehát azt jelenti, az is minden további nélkül lehívhatja az állami 10 milliót, aki már bírt lakással.

A Miniszterelnökség első embere arról is beszélt, hogy felülírnák azokat a “bürokratikus szabályokat” is, amelyek a korábbi ingatlan eladásából származó vételár felhasználásáról szóltnak. Ez alapján tehát előfordulhat, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát a jövőben nem lesz muszáj beforgatni az újba. Ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása is. Ott, ahol nincs kialakított vízvezetékrendszer, az iható víz megoldottsága a kritérium, ahol pedig a szennyvízelvezetés hiányzik, az egyszer már engedélyezett alternatívákat tűrik meg. A kormány támogatja a nagyvárosokban a tetőterek beépítést, min ahogy a külterületeken és a zártkertekben történő beruházásokat is.


Lázár kitért a közfoglalkoztatottak helyzetére is. Jelezte, hogy jelenleg Pintér Sándor belügyminiszter dolgozik azon, hogy ez a csoport is hozzáférhessen a 10 millió forintos állami támogatáshoz. A kabinetnek ezen felül az is szándéka, hogy a közfoglalkoztatottak a használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz a lehető legegyszerűbben kapják meg a csok-ot.

Változni fog az építési szabályzat is, de feltehetően nem úgy, mint ahogy beharangozták. Korábban már írtunk róla, hogy az építésztársadalom eredményes lobbija nyomán új garanciák beépítése jöhet, amelyek a kivezetett építési engedélyt pótolhatják. A miniszter erről azt mondta, hogy a végső verzió napokon belül megszülethet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized után intett búcsút a tatabányai sportcsarnoknak és a „Bányász” kézilabdázóinak Bölcs Mária. Marika néni hatvan éve, 1958 óta figyeli a mérkőzéseket a szertárajtóból – nyugdíjba vonulása alkalmából a Csurgó elleni mérkőzés előtt ezúttal nem ő tapsolt a csapatnak, hanem a kézilabdázók ünnepelték őt.

 • Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Egyetlen szóval sem cáfolta a Figyelőben korábban ellene megfogalmazott vádakat Karácsony Gergely, a MSZP-P miniszterelnök-jelöltje, amikor egy rádióműsorban próbálta magyarázni a róla megjelent portrét, amely szerint nem beszél nyelveket és kétszer is kibukott a doktori képzésről.

 • Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Feljelentést tesz a Fidesz a kiskunhalasi visszalépési botrány ügyében, ahol a jobbikos Farkas Gergely pénzt ajánlott Midi Melániának, hogy az LMP-s visszalépjen – mindezt Simicska Lajos, a pártot megvásárló oligarcha pénzéből teszik – állítja Budai Gyula.