EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,19 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Aktuális

Tudunk még néhány dolgot a CSOK-ról!

Február elejére elkészülnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részletesen szabályai. A kormányzati program keretei már most is nagyjából világosak, de azért van még itt néhány információ, amely fontos lehet a csok-ra pályázóknak.

ház, építkezés, ingatlan (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Hosszú időre röghöz köti a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) azokat, akik lehívják a három gyerek után járó 10 millió forintos állami támogatást – ezt mondja ki a vonatkozó jogszabály. A lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet ugyanis úgy szól, hogy ezen összeg folyósításának az a vállalás is az egyik feltétele, hogy az adott ingatlant tíz évig nem értékesítik. Ehhez kapcsolódóan a szabályozás azt is kimondja, hogy az igénylőnek és a további családtagoknak a felépített, vagy a megvásárolt lakás bejelentett lakóinak kell lenniük.

A rendelet azt is tartalmazza, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől, vagy a használatbavételi engedély megadásától számított 10 éves időszakra az állam javára jelzálogjogot jegyeznek be, ennek biztosítása érdekében pedig elidegenítési és terhelési tilalmat is kikötnek. Ezeknek a kérelmezését egyébként a csok-ot folyósító hitelintézet bonyolítja le.

Az állami támogatás mellett az államilag támogatott hitel esetében is van néhány fontos hírünk az erre pályázóknak. Ilyen például, hogy bár a 10 millió forintos kölcsön futamideje 25 év, adott a lehetőség előtörlesztésre is. Ennek mikéntjét azonban elsősorban a bankok határozzák meg, és úgy tudjuk, hogy a szabott feltételek leginkább attól függnek majd, hogy mikor kezdeményezi valaki a végtörlesztést. Azt is érdemes észben tartani, hogy a hitelhez kapcsolódó kamattámogatás azt jelenti, hogy a 3 százalékpontos állami kedvezménnyel a ténylegesen fizetendő kamat garantáltan 3 százalék a 25 éves futamidői alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.