2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Újra provokatív címlappal jelenik meg a Charlie Hebdo

A címlapján egy Istent jelképező, oldalán gépkarabélyt viselő és vérfoltokkal borított szakállas idős emberrel és “a gyilkos még mindig szökésben” felirattal jelenik meg a francia Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerdán, a lap szerkesztősége elleni terrortámadás évfordulóján.

Az évfordulóra készített különszám címlaprajzát hétfőn mutatták be a készítők. A 32 oldalas lapszámban Laurent Sourisseau lapigazgató vezércikkében ír a 2015. január 7-i támadás átéléséről, s úgy fogalmaz, hogy az iszlám és más vallások fanatikus követői el akarták pusztítani a szekuláris magazint, amiért az “nevetni mert a vallásosokon”. Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a Charlie Hebdo életben marad, mert “soha nem akartuk még ennyire bezúzni azok arcát, akik a halálunkról álmodtak”.


Abdallah Zekri, a muzulmán vallás francia tanácsának felügyelete alá tartozó iszlámellenes cselekmények megfigyelő központjának elnöke a BFM tévécsatornának hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szerinte az írás “erőszakos hangvételű és nagyon sértő a vallásra nézve”.

A lapszám további írásaiban bírálják többek között a fejkendőt viselő és a tantermekben nyíltan imádkozó tanulókat, az ellenkező neműektől való orvosi ellátást vallási okokból elutasítókat és – a lap elleni, illetve a novemberi párizsi terrortámadások kapcsán – a francia titkosszolgálatokat is. Az írások mellett számos obszcén és a különböző vallásokat kifigurázó karikatúra lesz a különkiadásban, amely egymillió példányban fog megjelenni.


Január 7-én lesz egy éve, hogy egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo székházánál. A támadókkal hajtóvadászat során végeztek. Másnap, január 8-án egy, az előző napi tettesekkel kapcsolatban álló iszlamista férfi lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, majd egy kóser élelmiszerboltban négy embert gyilkolt meg, mielőtt a rendőrség vele is végzett.

A szélsőségesek arra hivatkozva támadták meg a lapot, hogy az Mohamed prófétáról közölt karikatúrákat.

A lapnak a támadássorozat után kiadott első száma, amelyben az áldozatokat sirató Mohamed próféta karikatúrája is szerepelt, többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg. Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, holott korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.

 • A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, és attól tartanak, hogy az építmény megzavarná a populációt.