EUR: 305,18 Ft
CHF: 276,55 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

Újraindult a Nők 40+ munkaerő-piaci program

A kormány 2016. január elsejével újraindította a Nők 40+ munkahelyteremtő programot, amellyel elő kívánja segíteni az álláskeresőként nyilvántartott és − döntően a koruk miatt − kis elhelyezkedési eséllyel rendelkező nők foglalkoztatását, ezzel együtt a kedvezményes nyugdíjba vonulásukhoz szükséges 40 évből hiányzó jogosultsági idő megszerzését.

A belépő feltételek megegyeznek a tavaly áprilisban lezárult első szakasz feltételeivel, vagyis a programban azok a legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartott nők vehetnek majd részt, akik a 60. életévüket betöltötték (esetükben a már megszerzett jogosultsági idejük hosszát nem vizsgálják), valamint akik az 55. életévüket betöltötték és rendelkeznek legalább 37 év jogosultsági idővel.

Azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy a program keretében foglalkoztatják az érintett hölgyeket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát megtéríti az állam. A támogatás összegének megítélésénél havi munkabérként legfeljebb a 2015. évi garantált bérminimum 120 százaléka, azaz legfeljebb 146 400 forint vehető figyelembe.

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb nyolc hónap lehet, de legfeljebb annyi, mint a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági idő megszerzéséhez hiányzó hónapok száma. A munkáltatónak a támogatás időtartamának felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia. Így ha egy hölgy például hat hónapig állami támogatással dolgozik, a munkáltatónak három további hónapra saját költségén vállalnia kell a foglalkoztatását. A program keretében lehetőség van részmunkaidős (napi 4−6 órás) munkavégzés támogatására is.

A Nők 40+ munkaerő-piaci program 2016. január 1-jétől 2016. április 30-áig tart, a szükséges forrásokat a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2016. évi kerete biztosítja.

A rendelkezésre álló forrás optimális felhasználásával a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint ezer-ezerháromszáz 55. életévét betöltött álláskereső hölgy tartós foglalkoztatása válik lehetővé. Az NGM célja, hogy a támogatásba bevont nők többsége megszerezze a kedvezményes öregségi nyugdíj megállapításához szükséges jogosultsági időt.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok valósítják meg.

Dr. Farkas András

www.nyugdijguru.hu

www.facebook.com/nyugdijguru

Kapcsolódó Cikkek

 • Izrael is élesen bírálta Sorost

  Izrael is élesen bírálta Sorost

  Tiltakozó levelet írt az izraeli kormány képviseletében a washingtoni nagykövetség szóvivője a New York Timesnak. A biztosítékot az verte ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt.

 • Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Ismét rács mögött Kulcsár Attila

  Mintarabként viselkedik a tököli börtönben a sikkasztásért elítélt Kulcsár Attila. Kora reggel kitakarítja a hatfős zárkát, napközben pedig a raktárban dolgozik.

 • Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Orbán: A hazafiak oldalán állunk

  Fontos kérdés, hogy Magyarország a magyarok országa lesz-e a jövőben. A jövő évi választások tétje, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést – jelentette ki Orbán Viktor a 28.

 • Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Kétszáz kamionnyi tankönyv indul útra

  Augusztusban megkezdik kiszállítani az iskoláknak az új tankönyveket. A kormány döntése értelmében a szeptemberben kezdődő új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9.