EUR: 312,33 Ft
CHF: 267,50 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Venezuelában leállították a parlamentet

A venezuelai legfelsőbb bíróság helyi idő szerint hétfőn a törvényhozás mindenféle kezdeményezését eleve “abszolút semmisnek” nyilvánította addig, amíg továbbra is részt vesz az új parlament munkájában az három ellenzéki képviselő, akik a testület szerint nem jogszerű módon nyerték el mandátumukat.

A törvényhozásban 17 év után most először került kisebbségbe a néhai Hugo Chávez elnök által létrehozott, Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV). A három képviselői mandátum sorsa azért kiemelten fontos, mert a Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumra tett szert a decemberi parlamenti választásokon. A minősített többséggel egyebek mellett módosíthatnák az alkotmányt és visszahívhatnák az egyes minisztereket, a legfelsőbb bíróság bíráit, de a három képviselő nélkül erre nincs lehetőség.


Az ellenzék szerint a legfelsőbb bíróság “alkotmányos puccsot” akar végrehajtani a törvényhozással szemben, Maduro pártja így akarja megfosztani őket a minősített többségtől. A taláros testület a kormány szavazatvásárlást felrovó panaszára felfüggesztette a három képviselő mandátumát arra az időre, amíg ki nem vizsgálják, hogy jogszerűen választották-e meg őket. Az ellenzéki koalíció ezt úgy értelmezte, hogy Maduro pártja így akarja megfosztani őket a minősített többségtől, és ezért a tilalom ellenére mind a három képviselőt feleskette törvényhozásban.

A decemberben a még a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt által uralt parlament a karácsony előtti utolsó ülésen gyorsított eljárásban 13 új bírát nevezett ki a legfelsőbb bíróságba.


Venezuela súlyos gazdasági válsággal, a világon a legsúlyosabb inflációval és kiterjedt áruhiánnyal küszködik, noha a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Calais-nál ellenőriztek egy gyanús autót a francia rendőrök, akik az autóban ülök közül, négy utasról megállapították, hogy úgynevezett S-kartonnal rendelkeznek – számolt be a hírről a francia Nord Littoral regionális újság.

 • Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.

 • 600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle hatszáz vendéget hívott meg májusi esküvőjükre, de a listán szereplő neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra – közölte csütörtökön a Kensington-palota.