EUR: 309,40 Ft
CHF: 288,82 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Külföld

Venezuelában leállították a parlamentet

A venezuelai legfelsőbb bíróság helyi idő szerint hétfőn a törvényhozás mindenféle kezdeményezését eleve “abszolút semmisnek” nyilvánította addig, amíg továbbra is részt vesz az új parlament munkájában az három ellenzéki képviselő, akik a testület szerint nem jogszerű módon nyerték el mandátumukat.

A törvényhozásban 17 év után most először került kisebbségbe a néhai Hugo Chávez elnök által létrehozott, Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV). A három képviselői mandátum sorsa azért kiemelten fontos, mert a Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumra tett szert a decemberi parlamenti választásokon. A minősített többséggel egyebek mellett módosíthatnák az alkotmányt és visszahívhatnák az egyes minisztereket, a legfelsőbb bíróság bíráit, de a három képviselő nélkül erre nincs lehetőség.

Az ellenzék szerint a legfelsőbb bíróság “alkotmányos puccsot” akar végrehajtani a törvényhozással szemben, Maduro pártja így akarja megfosztani őket a minősített többségtől. A taláros testület a kormány szavazatvásárlást felrovó panaszára felfüggesztette a három képviselő mandátumát arra az időre, amíg ki nem vizsgálják, hogy jogszerűen választották-e meg őket. Az ellenzéki koalíció ezt úgy értelmezte, hogy Maduro pártja így akarja megfosztani őket a minősített többségtől, és ezért a tilalom ellenére mind a három képviselőt feleskette törvényhozásban.

A decemberben a még a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt által uralt parlament a karácsony előtti utolsó ülésen gyorsított eljárásban 13 új bírát nevezett ki a legfelsőbb bíróságba.

Venezuela súlyos gazdasági válsággal, a világon a legsúlyosabb inflációval és kiterjedt áruhiánnyal küszködik, noha a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nincs kiürítési terve a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek

    Nincs kiürítési terve a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek

    Egy évvel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren 16 emberéletet követelő robbantásos merénylet után sincs kiürítési terve a légikikötőt üzemeltető vállalatnak – közölte a La Libre Belgique című belga napilap egy szakszervezeti vezető nyilatkozatára hivatkozva.

  • Felszínre hoztak egy 2014-ben elsüllyedt kompot

    Felszínre hoztak egy 2014-ben elsüllyedt kompot

    Sikerült a vízfelszínre emelni péntekre a 2014-ben elsüllyedt dél-koreai kompot, és ezzel lehetővé vált, hogy kikötőbe szállítsák, megtalálják az eltűnt kilenc ember holttestét, és megállapítsák a katasztrófa okát – jelentették be hivatalosan Szöulban.