EUR: 307,62 Ft
CHF: 282,30 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Véres terrortámadás a luxusszállodában

Vannak halálos áldozatai az ouagadougoui támadásnak, külföldiek lehetnek a túszok között – közölte Alpha Barry, a nyugat afrikai ország külügyminisztere szombaton.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nem állapították meg a Burkina Fasó-i főváros központjában lévő luxusszállodában feltételezhetően iszlamista támadók által túszul ejtett emberek állampolgárságát, de lehetséges, hogy vannak közöttük európaiak.

Eközben a Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója a létesítménybe szállított sebesültek beszámolójára hivatkozva közölte, legkevesebb húsz halálos áldozata van az ouagadougoui francia nagykövetség által terrorista támadásnak minősített akciónak.

A helyi Burkina TV nevű hírtelevízió a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében közölte, az egyik megszökött túsznak az elmondása szerint az összes “fehér” túszt megölték a támadók. A hírt egyelőre nem erősítette meg semmilyen megbízható forrás.

Az ouagadougoui biztonsági erők biztosították a Splendid Hotel nevű szálloda környékét, és a túszmentő akció megkezdéséhez várják a parancsot. A legfrissebb beszámolók szerint egy órányi csönd és várakozás után eldördült egy fegyverlövés a szállodában.

Barry közölte, a kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az országban állomásozó francia különleges erők segítségét kérje a művelethez. Szemtanúk szerint ezek az egységek már meg is érkeztek a helyszínre.

Péntek este ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek megtámadták a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót. Beszámolók szerint a három, mások szerint hat támadó először tűzharcba keveredett a helyi biztonsági erőkkel, majd bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

Nem sokkal később az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást. Az AQIM, azaz az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul.

Ouagadougouban kijárási tilalmat léptettek életbe helyi idő szerint reggel hatig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.