2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb IX.kerület

Veszély már nincs, most kezdődik a tényfeltárás

Lezárult a Budapesti Vegyiművek veszélyes történetének első fejezete. A mérgező hulladékokat elszállították, hamarosan pedig elkezdődik a talaj és a környezet vizsgálata, hogy kiderüljön, milyen kármentesítésre van szükség.

Tarnai Richárd, Elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről a veszélyes hulladékokat tartalmazó hordókat (Fotó:Keresztesi Balázs)

Már egyetlen egy veszélyes anyagot tartalmazó hordó sincs a Vegyiművek területén
(Fotó:Keresztesi Balázs)

– A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. A zömét – 1870 tonnát – már meg is semmisítették, a maradék ártalmatlanítása a nyáron befejeződik. A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került.


– Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állnia – mondta Tarnai Richárd, aki szerint a veszélyes hulladékok elszállításával egy 140 éves probléma oldódott meg. –Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, mi a helyzet a telephelyen, de senki nem tett semmit – mondta.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy most kezdődik a tényfeltárás időszaka, megvizsgálják, mi maradt a talajban és a környezetben. Tarnai Richárd elmondta, becsléseik szerint az elszállíttatás költségének mintegy tizedébe kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata. Tájékoztatása szerint a társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.
Tarnai Richárd közölte, tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani.
Szólt arról is, hogy Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése.
Tarnai Richárd közölte azt is, a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben.

Tarnai Richárd, Elszállították a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről a veszélyes hulladékokat tartalmazó hordókat (Fotó:Keresztesi Balázs)

Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint egy 140 éves probléma oldódott meg az Illatos úton
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Bácskai János, Ferencváros polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a mérgező anyagok elszállításával megszűnt a valós veszély.


– Az önkormányzatnak nem nagyon van lehetősége beavatkozni, sem jogilag, sem anyagilag, úgyhogy köszönet a kormánynak, hogy átvállalta ezt a tulajdonosoktól – mondta Bácskai János. – Ma már nem igaz az, hogy a telep közvetlen veszélyt jelent a környéken élőknek. Hogy a környezeti elemekben milyen károsodások lehetnek, annak kiderítése pedig a jövő feladata.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.