EUR: 312,63 Ft
CHF: 261,65 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

14,7 millió eurót fizet Magyarország, hogy a törökök megállítsák a migránsokat

Az uniós tagállamok megállapodtak az Európába tartó menekültáradat megfékezéséért cserében Törökországnak felajánlott hárommilliárd eurós segélyalap finanszírozásáról – jelentette be szerdán az Európai Unió Tanácsa. Magyarországnak 14,7 millió euróval kell hozzájárulnia a csomaghoz.

Az egyezség értelmében a teljes összeg egyharmadát, egymilliárd eurót az EU költségvetéséből különítenek el, kétmilliárdot pedig a tagországok vállalnak magukra a bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) arányában. A legtöbbet Németország (427,5 millió euró), Nagy-Britannia (327,6 millió euró) és Franciaország (309,2 millió euró) fogja befizetni.


A tájékoztatás szerint a támogatást elsősorban a menekültek élelmezésére, egészségügyi ellátására és oktatására fogják fordítani.

“Az Európába tartó migránsáradat megfékezésén dolgozunk, ennek létfontosságú elemei az EU és Törökország közötti egyezmények” – hangsúlyozta Mark Rutte, az unió soros elnökségét betöltő Hollandia kormányfője.


Az Európai Bizottság közleményben üdvözölte a tagállamok közötti megállapodást, mondván, hogy a támogatás jelentősen javítani fogja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek életkörülményeit. Frans Timmermans európai bizottsági alelnök emellett üdvözölte a török hatóságoknak a menekültáradat mérséklése érdekében tett eddigi intézkedéseit és azt, hogy az ankarai vezetés megnyitotta a munkaerőpiacot a szíriai állampolgárok előtt.

Eddig Olaszország akadályozta a terv megvalósítását, szerdán azonban a tagországok mindegyike aláírta a csomag finanszírozásáról szóló megállapodást.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az Európába tartó bevándorlók. Az országban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.