EUR: 311,19 Ft
CHF: 260,18 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

20 százalékot lassított a tengerszint emelkedésén a szomjas föld

Az amerikai űrkutatási hivatal műholdas méréseinek segítségével először azonosították és számszerűsítették kutatók, milyen hatással volt a tengerszint-emelkedésre a talaj egyre növekvő vízraktározása: az elmúlt évtizedben mintegy 20 százalékkal lassította le a szomjas föld a tengerszint-növekedés mértékét.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) tudósai és a Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy miközben a sarki jégtakarók és a gleccserek folyamatosan olvadnak, a Föld időjárásában és klímájában az elmúlt évtizedben végbement változások miatt a kontinensek felszívtak és elraktároztak mintegy 3200 milliárd tonna vizet a talajba, a tavakba és a földalatti vízgyűjtőkbe, átmenetileg lelassítva a tengerszint-emelkedés mértékét.


A globálisan jellemező folyamat ugyan eloszlott a kontinensek között, de összeadódva a felszívott víztömeg kiadja a világ hetedik legnagyobb tavának, az amerikai Huron tónak a víztömegét.

Mindig is feltételeztük, hogy az emberek növekvő támaszkodása a talajvízre az öntözésben és a vízfogyasztásban azt eredményezi, hogy a víz a szárazföldről az óceánokba jut. Azt azonban nem vettük észre, hogy az elmúlt évtizedben a globális vízkörforgásban végbement változások nagyobb mértékben ellensúlyozták a talajvíz kiaknázásából adódó veszteségeket – magyarázta J.T. Reager, a laboratórium szakembere, a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője.


Évente hatalmas mennyiségű víz párolog el az óceánokból, és hullik eső vagy hó formájában a szárazföldre, majd visszatér az óceánba a folyók, vízelvezetők által, ezt nevezik globális hidrológiai körforgásnak. A tudósok előtt régóta köztudott, hogy a Föld vízkörforgásában végbemenő kicsiny változások hacsak átmenetileg is, de nagy változásokat idézhetnek elő a tengerszint-emelkedésben.

Azt azonban nem tudták eddig, mekkora lehet ez a változás, mivel nem tudták globálisan mérni. A NASA 2002-ben bocsátotta fel GRACE nevű kettős műholdját, amelyet elláttak ezen folyamatok mérésére szolgáló eszközökkel.

Ez az első olyan tanulmány, amely megfigyelte a talaj változó vízraktározási képességét és annak hatását a tengerszint-növekedés jelenlegi mértékre. Kirajzolta továbbá a talaj kiszáradásának és nedvesedésének “mintáját”, megmutatva, hogy a vizes területek egyre nedvesebbek lesznek, a szárazak egyre jobban kiszáradnak. Ez a mintázat összhangban van a klímaváltozási előrejelzésekkel – magyarázta Jay Famiglietti, a Kaliforniai Egyetem földtudományok professzora.

Kapcsolódó Cikkek