EUR: 310,94 Ft
CHF: 259,63 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

25 éve tanácskoznak a visegrádi négyek

Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozót tartanak Prágában hétfőn a visegrádi négyek (V4) – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, a fő téma a migrációs válság lesz. A találkozón részt vesz Gjorge Ivanov macedón államfő és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is.

A visegrádi csoport Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország együttműködési kerete. A regionális szerveződést 1991. február 15-én hozta létre Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország, hogy összehangoltan csatlakozzon az európai egységhez. Az első csúcstalálkozót Budapesten és Visegrádon rendezték, utalva a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó 1335. évi visegrádi találkozójára. Azóta évi rendszerességgel (szükség szerint sűrűbben) találkoznak az államfők, a kormányfők és az egyes szakminiszterek.


Az elmúlt öt év kormányfői találkozói:

2011. február 15. – A V4-ek megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Pozsonyban Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő közös nyilatkozatot írt alá. A találkozó munkájába ezután bekapcsolódott Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő is, a megbeszélések központi témája az európai energiabiztonság problémája volt.


2011. június 16. – A V4 pozsonyi csúcstalálkozóján Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, valamint Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter megvitatta az EU soros magyar, illetve azt követő lengyel elnökségének programját, az EU keleti partnerségi programját.

2011. október 14. – A prágai kormányfői csúcson – ahol Szlovákiát prágai nagykövete képviselte – az euróövezet válságáról, az energiabiztonságról, a Nyugat-Balkánról és a keleti partnerségről tanácskoztak.

2012. június 22. – Az euróövezet problémáinak hosszú távú megoldásáról tárgyalt Prágában Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő. Az EU vezetőihez intézett négypontos javaslatcsomagjukban vázolták azokat a témaköröket, amelyekre a gazdasági növekedés újraindításáról folyó vitában kiemelt figyelmet kell fordítani.

2013. március 6. – A kormányfők varsói megbeszélésén részt vett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is. A központi téma az EU versenyképessége, illetve az európai monetáris unió jövője volt, és védelempolitikai kérdések is szóba kerültek.

2013. június 16. – Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh, Robert Fico szlovák és Donald Tusk lengyel miniszterelnök varsói találkozóján részt vett Abe Sindzó japán miniszterelnök is.

2013. október 14. – Jirí Rusnok cseh, Donald Tusk lengyel, Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti tanácskozásukon egységesen kiálltak amellett, hogy az egyes országok maguk dönthessenek arról, milyen forrásokból biztosítják energiaszükségletüket. Megállapodtak abban is, hogy a négy ország közös védelmi együttműködési stratégiát dolgoz ki, és 2016 első fél évében készültségbe állítja az első V4-es EU-harccsoportot.

2014. január 29. – Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök budapesti rendkívüli találkozóján közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrajnai helyzetről.

2014. május 15. – A pozsonyi Globsec kül- és biztonságpolitikai fórum keretében megrendezett miniszterelnöki V4-találkozó fő témái az ukrajnai helyzet, valamint az európai országok és azon belül a visegrádi négyek energiabiztonságának megteremtése voltak.

2014. június 24. – Az éves magyar V4-elnökséget lezáró budapesti találkozón Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő mellett részt vett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos is. A tanácskozáson az uniós felzárkóztatási alapok hasznosításáról, a növekedésről, a munkahelyteremtésről és az energia-összeköttetésekről volt szó.

2014. december 9. – Pozsonyban találkozott Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, valamint Didier Burkhalter svájci államfő.

2015. június 19-21. – A pozsonyi Globsec tanácskozással egy időben került sor a V4 miniszterelnöki találkozójára, amelynek vendége volt Francois Hollande francia államfő is (Lengyelországot Tomasz Siemoniak miniszterelnök-helyettes képviselte). A téma a menekültválság és a kvótarendszer, valamint az energiabiztonság volt.

2015. szeptember 4. – Prágában rendkívüli tanácskozást tartottak a visegrádi négyek kormányfői a migrációs válsággal kapcsolatban. Ewa Kopacz lengyel, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő közös nyilatkozatban teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomás miatt, s elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit.

2015. december 3. – A V4 prágai miniszterelnöki tanácskozásán – ahol Lengyelországot az új kormányfő, Beata Szydlo képviselte – a résztvevők elutasították azokat az elgondolásokat, hogy a schengeni övezetet egy szűkebb országcsoportra korlátozzák. A prágai találkozó keretében a visegrádi kormányfők megbeszélést folytattak Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel is.

2015. december 17. – A visegrádi miniszterelnökök a brüsszeli EU-csúcsot megelőző különtanácskozásukon nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire.

Kapcsolódó Cikkek