EUR: 307,10 Ft
CHF: 282,13 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

30 éve gyilkolták meg Olof Palme miniszterelnököt

Svédország vasárnap a 30 éve meggyilkolt Olof Palme miniszterelnökre emlékezett; a merénylet, amelynek körülményei máig tisztázatlanok, annak idején sokkolta a skandináv államot.

Stefan Löfven szociáldemokrata párti svéd miniszterelnök virágcsokrot helyezett el Palme sírján, amellyel kezdetét vették a vasárnapi megemlékezések, köztük egy emlékkonferencia Stockholm egyik kulturális központjában.

A stockholmiak közül sokan virágot vittek az egykori merénylet helyszínére, a svéd főváros központjába. A szociáldemokrata kormányfőt 1986. február 28-án lőtte le egy máig ismeretlen tettes Stockholm belvárosában, amikor feleségével az oldalán távozott egy mozielődásról.

A helyi sajtó vasárnap cikkek sorát közölte az egyik legkarizmatikusabb svéd vezetőnek számító Olof Palme életéről és politikai karrierjéről. A rendőrség pedig ismét felhívást intézett a lakossághoz, hogy esetleg újabb nyomokhoz jusson a gyilkosság kapcsán, amely számos összeesküvés-elméletnek adott már táptalajt.

A három évtizeddel ezelőtti merényletet követően Svédország sokkos állapotba került, mert utoljára 1792-ben gyilkolták meg az ország vezetőjét (akkor III. Gusztáv királyt lőtték le egy álarcosbálban, ez ihlette Verdi operáját).

A Palme-gyilkosság helyszínén réztáblát helyeztek el, amelyet minden év január 30-án, Palme születésnapján, valamint az orvtámadás évfordulóján a megemlékezés virágai borítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.