EUR: 307,64 Ft
CHF: 287,07 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

30 éve gyilkolták meg Olof Palme miniszterelnököt

Svédország vasárnap a 30 éve meggyilkolt Olof Palme miniszterelnökre emlékezett; a merénylet, amelynek körülményei máig tisztázatlanok, annak idején sokkolta a skandináv államot.

Stefan Löfven szociáldemokrata párti svéd miniszterelnök virágcsokrot helyezett el Palme sírján, amellyel kezdetét vették a vasárnapi megemlékezések, köztük egy emlékkonferencia Stockholm egyik kulturális központjában.

A stockholmiak közül sokan virágot vittek az egykori merénylet helyszínére, a svéd főváros központjába. A szociáldemokrata kormányfőt 1986. február 28-án lőtte le egy máig ismeretlen tettes Stockholm belvárosában, amikor feleségével az oldalán távozott egy mozielődásról.

A helyi sajtó vasárnap cikkek sorát közölte az egyik legkarizmatikusabb svéd vezetőnek számító Olof Palme életéről és politikai karrierjéről. A rendőrség pedig ismét felhívást intézett a lakossághoz, hogy esetleg újabb nyomokhoz jusson a gyilkosság kapcsán, amely számos összeesküvés-elméletnek adott már táptalajt.

A három évtizeddel ezelőtti merényletet követően Svédország sokkos állapotba került, mert utoljára 1792-ben gyilkolták meg az ország vezetőjét (akkor III. Gusztáv királyt lőtték le egy álarcosbálban, ez ihlette Verdi operáját).

A Palme-gyilkosság helyszínén réztáblát helyeztek el, amelyet minden év január 30-án, Palme születésnapján, valamint az orvtámadás évfordulóján a megemlékezés virágai borítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.