EUR: 307,98 Ft
CHF: 266,86 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

35 milliárd dollár a szíriai háború gazdasági vesztesége

Nagyjából 35 milliárd dollárra (csaknem 9700 milliárd forintot) tehető a közel öt év tartó és a szomszédos országokra nézve is káros következményekkel járó szíriai polgárháború okozta gazdasági veszteség nagysága – derült ki a Világbank közel-keleti jelentéséből.

Ez a szám a gazdasági teljesítmény visszaeséséből eredő veszteségre vonatkozik, amelyet Szírián kívül a fegyveres konfliktus által közvetlenül leginkább érintett öt másik ország, Törökország, Libanon, Jordánia, Egyiptom és Irak szenved el – olvasható a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által csütörtökön kiadott dokumentumban. A becsléshez a Világbank a 2007-es árakat vette alapul.

Damaszkusz, 2015. december 30. Szíriai férfiak használható tárgyak után kutatnak a törmelék közt a Damaszkusz közelében fekvő Duma felkelők uralta negyedében 2015. december 30-án, miután az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció újabb légicsapást mért a városra. (MTI/EPA/Mohammed Badra)

MTI/EPA/Mohammed Badra

A számításból ugyanakkor kimaradtak azok az anyagi ráfordítások, amelyekre a Szíriával szomszédos államokba menekült emberek alapvető ellátásához van szükség.

A Világbank szerint a háború miatt Szíria szomszédjai “hatalmas költségvetési nyomásnak” vannak kitéve. Egyedül Libanonban évente 2,5 milliárd dollárba (693 milliárd forintba) kerül a menekültek ellátása.

“A munkanélküliek száma nagy a menekültek körében, különösen ami a nőket illeti, akik meg dolgoznak, azok gyakran az informális szektorban teszik ezt” – mutatott rá Shanta Devarajan, a Világbank közel-keleti főközgazdásza.

Szíriában a 2011 márciusában kirobbant konfliktus következtében mára 13,5 millióra nőtt a belső menekültek száma, további több mint 4 millióan pedig külföldön kerestek menedéket. A polgárháborúnak eddig 260 ezer halálos áldozata van.

A csütörtökön Londonban megtartott nemzetközi donorkonferencia résztvevői több mint 10 milliárd dollárt (2770 milliárd forintot) ajánlottak fel a szíriai menekültválság kezelésére az elkövetkező négy évre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.