2018. április 24., kedd
György

Külföld

35 milliárd dollár a szíriai háború gazdasági vesztesége

Nagyjából 35 milliárd dollárra (csaknem 9700 milliárd forintot) tehető a közel öt év tartó és a szomszédos országokra nézve is káros következményekkel járó szíriai polgárháború okozta gazdasági veszteség nagysága – derült ki a Világbank közel-keleti jelentéséből.

Ez a szám a gazdasági teljesítmény visszaeséséből eredő veszteségre vonatkozik, amelyet Szírián kívül a fegyveres konfliktus által közvetlenül leginkább érintett öt másik ország, Törökország, Libanon, Jordánia, Egyiptom és Irak szenved el – olvasható a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által csütörtökön kiadott dokumentumban. A becsléshez a Világbank a 2007-es árakat vette alapul.


Damaszkusz, 2015. december 30. Szíriai férfiak használható tárgyak után kutatnak a törmelék közt a Damaszkusz közelében fekvő Duma felkelők uralta negyedében 2015. december 30-án, miután az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció újabb légicsapást mért a városra. (MTI/EPA/Mohammed Badra)

MTI/EPA/Mohammed Badra

A számításból ugyanakkor kimaradtak azok az anyagi ráfordítások, amelyekre a Szíriával szomszédos államokba menekült emberek alapvető ellátásához van szükség.

A Világbank szerint a háború miatt Szíria szomszédjai “hatalmas költségvetési nyomásnak” vannak kitéve. Egyedül Libanonban évente 2,5 milliárd dollárba (693 milliárd forintba) kerül a menekültek ellátása.

“A munkanélküliek száma nagy a menekültek körében, különösen ami a nőket illeti, akik meg dolgoznak, azok gyakran az informális szektorban teszik ezt” – mutatott rá Shanta Devarajan, a Világbank közel-keleti főközgazdásza.

Szíriában a 2011 márciusában kirobbant konfliktus következtében mára 13,5 millióra nőtt a belső menekültek száma, további több mint 4 millióan pedig külföldön kerestek menedéket. A polgárháborúnak eddig 260 ezer halálos áldozata van.

A csütörtökön Londonban megtartott nemzetközi donorkonferencia résztvevői több mint 10 milliárd dollárt (2770 milliárd forintot) ajánlottak fel a szíriai menekültválság kezelésére az elkövetkező négy évre.

Kapcsolódó Cikkek