EUR: 305,04 Ft
CHF: 275,90 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

40 Iszlám Állam katonát ítélek halálra

Egy iraki bíróság csütörtökön 40 embert ítélt halálra, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezethez tartoznak és több száz – az iszlamisták fogságába került – iraki katonát mészároltak le 2014-ben.

Az észak-iraki Tikrit városának határában lévő Camp Speicher támaszpont az IÁ brutalitásának jelképévé vált azóta, hogy a dzsihadista szervezet a síiták iránti gyűlöletből mintegy 1700 – a hadseregbe frissen belépett – katonát mészárolt le ott 2014 közepén, amikor a területet ellenőrzése alá vonta. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet viszont 770-re becsüli a megölt katonák számát.

A bagdadi büntetőbíróság a terrorizmussal vádolt személyek közül hetet bizonyítékok hiányában felmentett, majd szabadon engedett – mondta Abdul-Sattar al-Birkudar iraki igazságügyi szóvivő.

Iraki kormányerők tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe a tömeges gyilkosságok kapcsán, miután tavaly visszafoglalták Tikritet a dzsihadistáktól. A hatóságok 2015 áprilisában 14 tömegsírra leltek, amelyekben a megölt katonákat hantolták el az iszlamisták.

Tavaly júliusban az őrizettbe vett szélsőségesek közül 24-et kötél általi halálra ítélt egy bagdadi bíróság. Ügyükben azonban fellebbeztek, és jelenleg várják annak eredményét. Összesen több mint 600 gyanúsított van – közölte egy igazságügyi tisztségviselő.

A londoni székhelyű Amnesty International (AI) jogvédő szervezet élesen bírálta a halálbüntetésekhez vezető eljárást, amelyet “alapvetően hibásnak” valamint “az emberi életet és igazságot semmibe vevőnek” minősített. Az AI szerint ezzel az idén Irakban halálra ítéltek száma már megközelíti a százat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.