2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

A 30 éve hatalmon lévő Museveni nyerte a vitatott ugandai elnökválasztást

Uganda három évtizede hatalmon lévő vezetője, Yoweri Museveni nyerte meg a kelet-afrikai országban tartott elnökválasztást, az érvényes szavazatok 60,8 százalékával – közölte szombaton a választási bizottság, a fő ellenzéki párt ugyanakkor elutasította a szerinte csalással született eredményt.

Museveni legfőbb riválisa, a Fórum a Demokratikus Változásért (FDC) nevű ellenzéki pártot vezető Kizza Besigye a kihirdetett végeredmény szerint a voksok 35,4 százalékát szerezte meg az előző két nap lebonyolított szavazáson.


“Felszólítom az ugandaiakat és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák vissza és ítéljék el az elkövetett csalást, és leplezzék azt le a lehető legteljesebb mértékben” – hangsúlyozta közleményében az FDC vezetése, amely szerint a hamis eredmények megkoreografált bejelentése “egy alattomos államcsíny része”.

A csütörtökre kiírt parlamenti és elnökválasztásokban fennakadást okozott a szavazólapok tetemes, sokórás késéssel történő kiszállítása – az ellenzék szerint éppen azokban a körzetekben, ahol Besigye lett volna esélyes. A tiltakozó szavazókkal szemben a rendőrség könnygázt vetett be, s a kormány elérhetetlenné tette az internetes közösségi oldalakat.


Kizza Besigye – akit a biztonság erők pénteken egy könnygázgránátok bevetésével végrehajtott, helikopteres akcióban hurcoltak el pártja székházából – azóta is házi őrizetben van.

A választásokat “a főként az állami tényezők által teremtett megfélemlítő légkör jellemezte” – közölte az Európai Unió megfigyelő missziója. Az ugandai választási bizottság nem nevezhető függetlennek, tevékenysége nem átlátható, s a testület nem bírja minden fél bizalmát – mondta újságíróknak Eduard Kukan, a misszió vezetője. Az ellenzék támogatóit több mit húsz körzetben zaklatták a hatóságok. A választás lebonyolítását bírálták a Nemzetközösség megfigyelői is.

Museveni kormányzó pártja, a Nemzeti Ellenállási Mozgalom (NRM) elégedetten nyugtázta az eredményt, amely a párt szóvivője, Mike Sebalu szerint ismét megerősítette, hogy ellenfeleik “nem voltak képesek semmiféle alternatívát felmutatni”.

A 71 éves Musevenire sok vidéki szavazó egyfajta apafiguraként tekint, és még mindig a korábbi diktatúra ellen harcoló gerillavezért látja benne. A politikus 1986-ban jutott hatalomra, és évtizedes káoszból teremtett rendet, illetve gazdasági fellendülést a kelet-afrikai országban. Az elnök az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese az afrikai biztonsági kérdésekben, együttműködésük különösen szoros Szomália esetében.

Sok ellenzéki szavazó ugyanakkor azzal vádolja az egykorit gerillaharcost, hogy egyre autokratikusabban kormányoz, és haláláig hatalom akar maradni. Museveni az elmúlt időszakban erőteljes nyomás alatt tartotta a sajtót, és mindent megtett az ellenzéki jelöltek ellehetetlenítéséért.

Kapcsolódó Cikkek