EUR: 307,63 Ft
CHF: 286,67 Ft
2017. január 16., hétfő
Gusztáv

Külföld

A franciák a földdel teszik egyenlővé a menekülttábort

Calais, 2016. január 18.
Migráns férfiak az észak-franciaországi Calais-ban létesített menekülttáborban 2016. január 18-án, miután tereprendező munkagépekkel kiirtották a növényzetet a tábor és a közelében húzódó főút közötti mintegy száz méter széles földsávon. (MTI/AP/Michel Spingler)

Az illetékes francia bíróság jóváhagyta csütörtökön a calais-i menekülttábor déli részének hatóság általi lerombolását – jelentette az iTélé és a BFMTV francia hírtelevízió a Pas-de-Calais megyei prefektúrától szerzett értesülésekre hivatkozva.

Manuel Valls francia miniszterelnök keddi nyilatkozata szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén. Az érintett terület felszámolását szerdán kezdték volna meg a hatóságok, azonban a lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez eddig nem kezdődhetett meg.

A bíróság egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint a hatóságok kiüríthetik sátraikból a migránsokat, ugyanakkor nem rombolhatják le a szóban forgó területet teljesen, az olyan közösségi helyeknek, mint az iskolák, vagy imahelyek, fent kell maradniuk.

A segítők szerint a menekülttábor “dzsungel” felének megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy olyan lehetőségre, amikor megpróbálhatnak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A francia hatóságok 800-1000 főre becsülik a tábor déli részén élők számát, míg a humanitárius segélyszervezetek azt állítják, hogy több mint 3000-en lehetnek.

Korábban számos segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését.

A nyomortelepre emlékeztető hatalmas tábor 2015 tavaszán alakult ki, amikor is Natacha Bouchardnak, Calais jobboldali polgármesterének a kezdeményezésére a hatóságok felszámolták a városon belüli kisebb táborhelyeket, és önkéntesek segítségével egy újonnan megnyílt befogadóközpont körüli volt szeméttelepre terelték az embereket, azt ígérve, hogy ott megtűrik a sátrakat.

Kapcsolódó Cikkek