EUR: 311,70 Ft
CHF: 266,95 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

A franciák a földdel teszik egyenlővé a menekülttábort

Az illetékes francia bíróság jóváhagyta csütörtökön a calais-i menekülttábor déli részének hatóság általi lerombolását – jelentette az iTélé és a BFMTV francia hírtelevízió a Pas-de-Calais megyei prefektúrától szerzett értesülésekre hivatkozva.

Manuel Valls francia miniszterelnök keddi nyilatkozata szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén. Az érintett terület felszámolását szerdán kezdték volna meg a hatóságok, azonban a lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez eddig nem kezdődhetett meg.


A bíróság egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint a hatóságok kiüríthetik sátraikból a migránsokat, ugyanakkor nem rombolhatják le a szóban forgó területet teljesen, az olyan közösségi helyeknek, mint az iskolák, vagy imahelyek, fent kell maradniuk.

A segítők szerint a menekülttábor “dzsungel” felének megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy olyan lehetőségre, amikor megpróbálhatnak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A francia hatóságok 800-1000 főre becsülik a tábor déli részén élők számát, míg a humanitárius segélyszervezetek azt állítják, hogy több mint 3000-en lehetnek.

Korábban számos segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését.

A nyomortelepre emlékeztető hatalmas tábor 2015 tavaszán alakult ki, amikor is Natacha Bouchardnak, Calais jobboldali polgármesterének a kezdeményezésére a hatóságok felszámolták a városon belüli kisebb táborhelyeket, és önkéntesek segítségével egy újonnan megnyílt befogadóközpont körüli volt szeméttelepre terelték az embereket, azt ígérve, hogy ott megtűrik a sátrakat.

Kapcsolódó Cikkek