EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

A japán nagyvállalatok közül elsőként a Panasonic elismerte a melegházasságot

A japán nagyvállalatok közül elsőként a Panasonic ismerte el a melegházasságot, megfigyelők szerint a döntést az üzleti szféra sok szereplője követheti.

A világszerte 250 ezer főt foglalkoztató konszern csütörtökön jelentette be, hogy áprilistól azonos nemű házastársaknak is megadja mindazokat a vállalati juttatásokat, amelyek a heteroszexuális házasságban élő alkalmazottait megilleti.

“Gondolkodásunk alapja az, hogy tiszteletben kell tartani az egyént, és elismerni, erősíteni kell minden ember egyedi mivoltát” – közölte a cég egy közleményben.

Az olyan nagy és konzervatív vállalatok személyzeti politikájának módosulása, mint amilyen Panasonic, valószínűleg befolyásolni fog más cégeket is a konformizmusáról híres Japánban – jegyezte meg az AP.

A Kyodo szerint a változtatást alkalmazottak kérték, de a melegházasság elismerése összefügg azzal is, hogy a Panasonic az egyik fő szponzora a 2020-as tokiói olimpiának, márpedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltja a hátrányos megkülönböztetést a nemi érdeklődés iránya alapján.

Japánban az állam nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy élettársi kapcsolatát, néhány önkormányzat azonban saját hatáskörében megtette ezt. Elsőként tavaly novemberben a tokiói Sibuja kerület ismerte el a meleg párokat, példáját Szetagaja kerület és Iga város követte eddig.

A sokféle háztartási készüléket gyártó japán cég közölte, hogy a vállalat alapszabályába is be akarja iktatni a diszkrimináció tilalmát.

A Panasonic egyébként ismert úttörő kezdeményezéseiről, így például az elsők között kezdte megjutalmazni azon dolgozóit, akik szabad idejük egy részét testedzésnek szentelik. Ez szokatlannak számított Japánban, ahol a tipikus dolgozó hosszú órákon át dolgozik az íróasztalához vagy munkapadjához tapadva, nem törődve az egészségével.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.