EUR: 310,28 Ft
CHF: 258,66 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Belföld

A kvótarendszer feszültségekhez vezethet az Unióban

A kvótarendszer olyan feszültségekhez vezethet az Európai Unióban, amelyek az egész közösség létét is meg tudják kérdőjelezni – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A szakértő szerint a 2016-os év nagy kérdése újra a föderatív vagy a nemzetállami Európa lesz. Felidézte: a dublini rendszer föderatív válasz volt a bevándorlás adta kérdésre, ami egy ideig működött, de mostanra a körülmények megváltozása miatt összeomlott. Erre az EU válasza egy újabb föderatív lépés volt, a kvótarendszer – mondta Orbán Balázs, aki szerint ennek veszélye abban rejlik, hogy egy központi szerv mondja meg, hol bírálják el a kérelmeket, ami feszültségeket okoz.


Budapest, 2016. február 6. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója beszél A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2016. február 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Budapest, 2016. február 6.
Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója beszél A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2016. február 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kitért arra is, hogy bár a nyugati társadalom ugyanazon kódrendszer, szabályok alapján működik, egyes országok, Ausztrália vagy az Egyesült Államok – bevándorlásbarát politika mellett – meg tudták oldani, hogy az instabilitást okozó, kontrollálatlan hullámok elkerüljék őket. Ezt Európa nem tudja vagy nem akarja megtenni – vélekedett.

Úgy látja, ha folytatódnak a jelenlegi folyamatok – a tagállamok közötti szolidaritás felmondása, a schengeni övezet összeomlása, a szabad munkavállalás megkérdőjeleződése -, akkor “az az Európa, amit ismerünk, tíz év múlva már nem lesz ilyen”, ez lehet a migráció egyik komoly geopolitikai következménye.


A szakértő megerősítette a Migrációkutató Intézet szombati konferenciáján elmondottakat, miszerint a migrációt geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból is vizsgálni kell, nem csak a humanitárius vagy a gazdasági szemlélet a fontos.

Kapcsolódó Cikkek