2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Belföld

A kvótarendszer feszültségekhez vezethet az Unióban

A kvótarendszer olyan feszültségekhez vezethet az Európai Unióban, amelyek az egész közösség létét is meg tudják kérdőjelezni – mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A szakértő szerint a 2016-os év nagy kérdése újra a föderatív vagy a nemzetállami Európa lesz. Felidézte: a dublini rendszer föderatív válasz volt a bevándorlás adta kérdésre, ami egy ideig működött, de mostanra a körülmények megváltozása miatt összeomlott. Erre az EU válasza egy újabb föderatív lépés volt, a kvótarendszer – mondta Orbán Balázs, aki szerint ennek veszélye abban rejlik, hogy egy központi szerv mondja meg, hol bírálják el a kérelmeket, ami feszültségeket okoz.


Budapest, 2016. február 6. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója beszél A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2016. február 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Budapest, 2016. február 6.
Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója beszél A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2016. február 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kitért arra is, hogy bár a nyugati társadalom ugyanazon kódrendszer, szabályok alapján működik, egyes országok, Ausztrália vagy az Egyesült Államok – bevándorlásbarát politika mellett – meg tudták oldani, hogy az instabilitást okozó, kontrollálatlan hullámok elkerüljék őket. Ezt Európa nem tudja vagy nem akarja megtenni – vélekedett.

Úgy látja, ha folytatódnak a jelenlegi folyamatok – a tagállamok közötti szolidaritás felmondása, a schengeni övezet összeomlása, a szabad munkavállalás megkérdőjeleződése -, akkor “az az Európa, amit ismerünk, tíz év múlva már nem lesz ilyen”, ez lehet a migráció egyik komoly geopolitikai következménye.


A szakértő megerősítette a Migrációkutató Intézet szombati konferenciáján elmondottakat, miszerint a migrációt geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból is vizsgálni kell, nem csak a humanitárius vagy a gazdasági szemlélet a fontos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Több év fegyházra ítélték a debreceni egyetemi drogterjesztőket

  Oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve közvetlen környezetében bűnszövetségben, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon több év fegyházra ítélt hat vádlottat a Debreceni Törvényszék pénteken – tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  Fidesz: A Soros-szervezetek máris támadják a “Stop Sorost”

  A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy februárban terjessze a parlament elé a “Stop Soros” törvénycsomagot, hogy az Országgyűlés tárgyalni tudja azt – közölte Budai Gyula, fideszes országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben

  A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Forgalmi változások lesznek Budapesten

  Változik a 105-ös busz útvonala, továbbá várakozásra lehet számítani a 4-es és a 6-os villamos, illetve több másik busz és troli vonalán a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon egy szombat délutáni tüntetés miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.