EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

A mormota ma eldönti hogy meddig tart a tél!

Mint ahogyan az amerikai elnökjelöltségről döntő iowai jelölőgyűlések izgalma sem csupán az iowaiakat kerítette hatalmába, úgy Punxsutawney Phil keddi akciójára is egész Amerika figyel.

Phil egy mormota, amely Pennsylvaniában él, és minden év február 2-án rá szegeződnek a kíváncsi tekintetek: ezen a napon kiviszik a szabadba, és ha meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz még a tél, ha pedig nem, akkor hamarosan beköszönt a tavasz az Egyesült Államokban.

A híres mormota Punxsutawney városkában él, ahol a mormotanapot 1887 óta rendezik meg. Azóta ugyanis minden esztendőben kiviszik az ott élő mormotacsalád ügyeletes nemzedéki példányát a szabadba, ámbátor nem tisztázott, hogyan is érhető tetten, hogy az állat észreveszi-e az árnyékát vagy nem.

A hagyomány úgy tartja, hogy a szokás – amely honos Kanadában is – német telepesektől ered, akik német földön még sün segítségével próbálták kideríteni, meddig tart a tél. Igaz, egy másik hagyomány szerint viszont indiánok valaha volt szokásáról van szó. Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta megtartani, úgy, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálva a farmerek terményeit, s ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell.

Phil, a “meteorológus mormota” nem a vadonban él, hanem a pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amelyet csakis neki és párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és “időjóslása” persze nem pontos. Ezért 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremónia keretében hozzák ki odújából a zömök rágcsálót.

Groundhogday2005

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

  Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

 • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Nagy bajok a Mars expedíció körül!

  Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.

 • Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Negatívra rontották Olaszország adósosztályzati kilátását

  Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.