EUR: 304,92 Ft
CHF: 275,73 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

A mormota ma eldönti hogy meddig tart a tél!

Mint ahogyan az amerikai elnökjelöltségről döntő iowai jelölőgyűlések izgalma sem csupán az iowaiakat kerítette hatalmába, úgy Punxsutawney Phil keddi akciójára is egész Amerika figyel.

Phil egy mormota, amely Pennsylvaniában él, és minden év február 2-án rá szegeződnek a kíváncsi tekintetek: ezen a napon kiviszik a szabadba, és ha meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz még a tél, ha pedig nem, akkor hamarosan beköszönt a tavasz az Egyesült Államokban.

A híres mormota Punxsutawney városkában él, ahol a mormotanapot 1887 óta rendezik meg. Azóta ugyanis minden esztendőben kiviszik az ott élő mormotacsalád ügyeletes nemzedéki példányát a szabadba, ámbátor nem tisztázott, hogyan is érhető tetten, hogy az állat észreveszi-e az árnyékát vagy nem.

A hagyomány úgy tartja, hogy a szokás – amely honos Kanadában is – német telepesektől ered, akik német földön még sün segítségével próbálták kideríteni, meddig tart a tél. Igaz, egy másik hagyomány szerint viszont indiánok valaha volt szokásáról van szó. Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta megtartani, úgy, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálva a farmerek terményeit, s ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell.

Phil, a “meteorológus mormota” nem a vadonban él, hanem a pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amelyet csakis neki és párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és “időjóslása” persze nem pontos. Ezért 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremónia keretében hozzák ki odújából a zömök rágcsálót.

Groundhogday2005

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Több mint 10 millió forintos rekordáron kelt egy palack 1951-es bor

  Rekordáron, 51 ezer 750 ausztrál dollárért, átszámítva 10,7 millió forintért kelt el egy palack a leghíresebb ausztrál borászat legnépszerűbb borának legelső, kereskedelmi forgalomba nem került 1951-es évjáratából egy melbourne-i árverésen – jelentette be pénteken az MW Wines aukciósház.

 • Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén: Nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román-magyar viszony nem megfelelő

  Semjén Zsolt szerint “nem a mi készülékünkben van a hiba”, ha a román-magyar viszony még mindig nem megfelelően alakul. A miniszterelnök-helyettes erről péntek reggel beszélt Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mini-Máértnek is nevezett nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén, melyen valamennyi nemzetrész és a magyar kormány képviselői vettek részt.

 • Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját

  Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.