EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

A Nyugat-Balkánon kell megállítani a migrációs hullámot?

Ha nem áll meg az Európába irányuló bevándorlási hullám Görögországban, akkor azt a Nyugat-Balkánon kell megállítani – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában. Nem zárható ki – mondta újságíróknak -, hogy erre már az Európai Unió márciusi csúcstalálkozója után sor kerülhet.

“Úgy vélem, nagyon kevés időnk van arra, hogy kiértékeljük a migrációs hullám alakulását. Ha a számok nem lesznek jók, és a rosszabbodás irányába fognak mutatni, akkor a legfőbb ideje, hogy megegyezzünk az új lépésekben és intézkedésekben, amelyek ahhoz vezetnének, hogy a migrációt szabályoznánk, és az illegális bevándorlást leállítanánk” – nyilatkozott Bohuslav Sobotka.

Ilyen intézkedés lehetne a migrációs útvonal lezárása a Nyugat-Balkánon. Miután ebben az esetben menekültek ezrei Görögországban rekednének, az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania az athéni kormányzatnak, “nehogy egyedül maradjon”. A cseh politikus szerint a segítség konkrét formáját tárgyalások útján kellene pontosítani.

Bohuslav Sobotka szerint egy ilyen döntés meghozatala annak függvénye, sikerül-e Törökországnak és Görögországnak lényegesen csökkentenie a bevándorlók számát. A tavalyi helyzet megismétlését, amikor naponta ezrek érkeztek ezen az útvonalon Európába, nem lehet megengedni.

“Amennyiben a bevándorlási hullám lényeges módon nem enyhül, hasonlóan kell eljárnunk, ahogy azt Ausztria teszi, tehát szabályozzuk a befogadottak számát. Minden bevándorlási politikának megvannak a szabályai és a korlátai. Csak annyi embert tudunk befogadni, amennyit Európa keretein belül integrálni tudunk” – húzta alá a cseh miniszterelnök.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt Litauszki János rendező

    Meghalt Litauszki János rendező

    Életének 64. évében szombaton elhunyt Litauszki János Balázs Béla-díjas rendező, a közmédia munkatársa – közölte a család az MTI-vel.

  • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

    Magával kötött szerződést Soros egyeteme

    Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.