EUR: 308,40 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

A Nyugat-Balkánon kell megállítani a migrációs hullámot?

Ha nem áll meg az Európába irányuló bevándorlási hullám Görögországban, akkor azt a Nyugat-Balkánon kell megállítani – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában. Nem zárható ki – mondta újságíróknak -, hogy erre már az Európai Unió márciusi csúcstalálkozója után sor kerülhet.

“Úgy vélem, nagyon kevés időnk van arra, hogy kiértékeljük a migrációs hullám alakulását. Ha a számok nem lesznek jók, és a rosszabbodás irányába fognak mutatni, akkor a legfőbb ideje, hogy megegyezzünk az új lépésekben és intézkedésekben, amelyek ahhoz vezetnének, hogy a migrációt szabályoznánk, és az illegális bevándorlást leállítanánk” – nyilatkozott Bohuslav Sobotka.

Ilyen intézkedés lehetne a migrációs útvonal lezárása a Nyugat-Balkánon. Miután ebben az esetben menekültek ezrei Görögországban rekednének, az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania az athéni kormányzatnak, “nehogy egyedül maradjon”. A cseh politikus szerint a segítség konkrét formáját tárgyalások útján kellene pontosítani.

Bohuslav Sobotka szerint egy ilyen döntés meghozatala annak függvénye, sikerül-e Törökországnak és Görögországnak lényegesen csökkentenie a bevándorlók számát. A tavalyi helyzet megismétlését, amikor naponta ezrek érkeztek ezen az útvonalon Európába, nem lehet megengedni.

“Amennyiben a bevándorlási hullám lényeges módon nem enyhül, hasonlóan kell eljárnunk, ahogy azt Ausztria teszi, tehát szabályozzuk a befogadottak számát. Minden bevándorlási politikának megvannak a szabályai és a korlátai. Csak annyi embert tudunk befogadni, amennyit Európa keretein belül integrálni tudunk” – húzta alá a cseh miniszterelnök.

Kapcsolódó Cikkek

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg a dél-bácskai Nagybecskerek egyik házának kerítésén a napokban, az ismeretlen elkövetők tettét a városvezetés, a vajdasági tartományi kormány és a képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is elítélte.