EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,56 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Program

A só ára – Carol

ROONEY MARA and CATE BLANCHETT star in CAROLSzinte minden második hollywoodi romantikus film kiindulási pontja a „két ember meglátja egymást egy teljesen semleges helyen és ott helyben szerelembe esnek” sablon, és ez a statisztikák alapján igen nagy százalékban fordul elő mondjuk egy boltban. Az viszont már ritkább, hogy mindez az 50-es évek hiperkonzervatív Amerikájában történik, ráadásul a hat Oscar-díjra jelölt Carolban egy fiatal (Rooney Mara) és egy idősebb (Cate Blanchett) nő lépi át azt a bizonyos láthatatlan vonalat, melyet az akkori társadalmi normák húztak meg számukra. Mint a legtöbb melodrámában, a hely és az idő itt sem kedvez a „szabályszegőknek”, amiért igen súlyos árat kell fizetniük. Todd Haynes rendező szinte már szakértőnek számít az 50-es évek Amerikája fojtogató légkörének bemutatásában (Távol a mennyországtól), ahol kizárólag a „született feleségek” arc volt megengedett a nők számára.

Tudta-e?

– A költségvetés csupán 11−12 millió dollár között mozgott. A film sztárja, Cate Blanchett normál gázsijának a töredékéért vállalta a filmet.

– Blanchett előtt Kate Winslet volt kiszemelve a címszerepre.

– A forgatókönyvet a félig magyar származású Phyllis Nagy írta. Munkájáért Oscar-díjra jelölték.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Január 25-én tartja következő előadását a Kazán István Kamaraszínház, amely Sárdi Mária: Kislány a pokolban című életrajzi könyvéből készült. Tíz éve töretlen sikert arat a nézőknél de csak ritkán lehet látni, mert mint Kriszt Lászlótól, a darab rendezőjétől megtudtuk, nincs nagy igény a holokauszt drámákra, ezért játsszák csak ritkán, de amiket előleg megnézett, azokról is lesújtó volt a véleménye.

  • Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    A közmédia közvetíti a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóját. A kilencvenperces, több művészeti ágat felvonultató ünnepség péntek délután öt órakor kezdődik a Művészetek Palotájában (Müpa), és fél hattól, csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5 és a Duna World műsorán.