EUR: 307,71 Ft
CHF: 284,37 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Program

A só ára – Carol

ROONEY MARA and CATE BLANCHETT star in CAROLSzinte minden második hollywoodi romantikus film kiindulási pontja a „két ember meglátja egymást egy teljesen semleges helyen és ott helyben szerelembe esnek” sablon, és ez a statisztikák alapján igen nagy százalékban fordul elő mondjuk egy boltban. Az viszont már ritkább, hogy mindez az 50-es évek hiperkonzervatív Amerikájában történik, ráadásul a hat Oscar-díjra jelölt Carolban egy fiatal (Rooney Mara) és egy idősebb (Cate Blanchett) nő lépi át azt a bizonyos láthatatlan vonalat, melyet az akkori társadalmi normák húztak meg számukra. Mint a legtöbb melodrámában, a hely és az idő itt sem kedvez a „szabályszegőknek”, amiért igen súlyos árat kell fizetniük. Todd Haynes rendező szinte már szakértőnek számít az 50-es évek Amerikája fojtogató légkörének bemutatásában (Távol a mennyországtól), ahol kizárólag a „született feleségek” arc volt megengedett a nők számára.

Tudta-e?

– A költségvetés csupán 11−12 millió dollár között mozgott. A film sztárja, Cate Blanchett normál gázsijának a töredékéért vállalta a filmet.

– Blanchett előtt Kate Winslet volt kiszemelve a címszerepre.

– A forgatókönyvet a félig magyar származású Phyllis Nagy írta. Munkájáért Oscar-díjra jelölték.

Kapcsolódó Cikkek

  • Itt élned, halnod kell

    Itt élned, halnod kell

    A 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon került sor az „Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás premier mozifilm vetítésére és ez a helyszín adott lehetőséget, a Nemzetközi Magyar Közösségi Színházak megalakulásának bejelentésére is.

  • Múzeum a szexrabszolganőkről

    Múzeum a szexrabszolganőkről

    A második világháború ázsiai szexrabszolganőire emlékező múzeum nyílt Sanghajban: az intézményben, amely egyedülálló Kínában, azoknak a vigasznőknek a személyes tárgyai kaptak helyet, akiket a japán birodalmi hadsereg kényszerített szexuális rabszolgaságba a birodalom által elfoglalt területeken.