EUR: 313,31 Ft
CHF: 261,48 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

A szenvedélybetegségek társadalmában élünk

A szakértők szerint a modern társadalomban szinte törvényszerű, hogy valamilyen szenvedélyben keressünk nyugalmat. De van alternatíva. Ezt kínálja a Magyar Kékkereszt Egyesület (MKE) dömösi rehabilitációs központja is.

Ha azt gondolnánk, hogy az alkoholizmus az utóbbi néhány évtized súlyos tünete, nagyot tévedünk. Magyarországra már 1895-ben megérkezett Svájcból egy teológiatanár segítségével az a mozgalom, amely a mértékletességet hirdette a terjedő iszákossággal szemben. A Kékkereszt Egyesület a történelem viharaiban azóta többször feloszlott, hogy végül 1993-ban ismét újjáalakulva, a területen jelentős tapasztalatokat szerző, 1981-ben alapított Református Iszákosmentő Misszióval együttműködve igyekezzen segíteni az alkoholfüggőkön és más szenvedélybetegeken.


alkohol1

Sok az olyan érzékeny ember, aki a családban látott minták alapján valamilyen szenvedélyben látja a kivezető utat a mindennapok megpróbáltatásai elől – mondta a Lokálnak Némethné Balogh Katalin misszióvezető, a Kékkereszt dömösi intézményének vezetője. – Általános magyarázat nincs a függőség kialakulására, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a szenvedélybetegségek társadalmában élünk, az életmódunk hozza magával, hogy ilyesmiben keressünk vigaszt.

Persze csak ha nem ismerünk más megoldást. Az MKE az Istennel való kapcsolat lehetőségét, a tartalmas élet megismerését kínálja fel azoknak, akik itt kérnek segítséget, illetve akiket az egyesülettel jó kapcsolatokat ápoló szociális ellátórendszer tanácsol ide. – Az utóbbi időben gyakrabban jelentkeznek huszonévesek is, de a betegek átlagéletkora nálunk ötven év – magyarázta Némethné Balogh Katalin. – Az a tapasztalatunk, hogy sokuk számára az az értékrend, amelyet közvetítünk, teljesen ismeretlen. Rácsodálkoznak arra, amit a hit, a közösség, az egymással szembeni törődés jelent, azaz ami igazán mély értelmet ad az életnek.


A vezető szerint a gyógyulás nem könnyű, az egyesület szakemberei leginkább a küzdelem felvállalásában tudnak segíteni. – Nehéz visszatérni a mindennapokba az itt eltöltött idő után – mondta. – Van, aki újra elbukik, van, aki visszatér. Olyan is van, aki – mint valamiféle lelki wellnessbe – évente eljön hozzánk felfrissülni, erőt meríteni. Mindenkinek más az útja. Mi a legfőbb feladatunknak a biztatást tekintjük, hogy arra sarkalljuk a bajban lévőket: ne álljanak meg, ne adják fel, küzdjenek, menjenek tovább. És jó tudni, hogy sok esetben mindez nem hiábavaló.

Kapcsolódó Cikkek

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

 • Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát, és gyengíti a belső piacot – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy szerdai brüsszeli konferencián.

 • Szijjártó Péter: Magyarország egy kórház építését finanszírozza Szíriában

  Szijjártó Péter: Magyarország egy kórház építését finanszírozza Szíriában

  Amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, akkor Magyarország 5 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékben kórházat fog építeni Szíriában. A beruházás hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen és minél előbb haza tudjanak térni hazájukba, és ott megfelelő ellátást kapjanak – közölte Szijjártó Péter szerdán, az Európai Unió és az ENSZ által Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencia szünetében.