2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

A szenvedélybetegségek társadalmában élünk

A szakértők szerint a modern társadalomban szinte törvényszerű, hogy valamilyen szenvedélyben keressünk nyugalmat. De van alternatíva. Ezt kínálja a Magyar Kékkereszt Egyesület (MKE) dömösi rehabilitációs központja is.

Ha azt gondolnánk, hogy az alkoholizmus az utóbbi néhány évtized súlyos tünete, nagyot tévedünk. Magyarországra már 1895-ben megérkezett Svájcból egy teológiatanár segítségével az a mozgalom, amely a mértékletességet hirdette a terjedő iszákossággal szemben. A Kékkereszt Egyesület a történelem viharaiban azóta többször feloszlott, hogy végül 1993-ban ismét újjáalakulva, a területen jelentős tapasztalatokat szerző, 1981-ben alapított Református Iszákosmentő Misszióval együttműködve igyekezzen segíteni az alkoholfüggőkön és más szenvedélybetegeken.


alkohol1

Sok az olyan érzékeny ember, aki a családban látott minták alapján valamilyen szenvedélyben látja a kivezető utat a mindennapok megpróbáltatásai elől – mondta a Lokálnak Némethné Balogh Katalin misszióvezető, a Kékkereszt dömösi intézményének vezetője. – Általános magyarázat nincs a függőség kialakulására, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a szenvedélybetegségek társadalmában élünk, az életmódunk hozza magával, hogy ilyesmiben keressünk vigaszt.

Persze csak ha nem ismerünk más megoldást. Az MKE az Istennel való kapcsolat lehetőségét, a tartalmas élet megismerését kínálja fel azoknak, akik itt kérnek segítséget, illetve akiket az egyesülettel jó kapcsolatokat ápoló szociális ellátórendszer tanácsol ide. – Az utóbbi időben gyakrabban jelentkeznek huszonévesek is, de a betegek átlagéletkora nálunk ötven év – magyarázta Némethné Balogh Katalin. – Az a tapasztalatunk, hogy sokuk számára az az értékrend, amelyet közvetítünk, teljesen ismeretlen. Rácsodálkoznak arra, amit a hit, a közösség, az egymással szembeni törődés jelent, azaz ami igazán mély értelmet ad az életnek.


A vezető szerint a gyógyulás nem könnyű, az egyesület szakemberei leginkább a küzdelem felvállalásában tudnak segíteni. – Nehéz visszatérni a mindennapokba az itt eltöltött idő után – mondta. – Van, aki újra elbukik, van, aki visszatér. Olyan is van, aki – mint valamiféle lelki wellnessbe – évente eljön hozzánk felfrissülni, erőt meríteni. Mindenkinek más az útja. Mi a legfőbb feladatunknak a biztatást tekintjük, hogy arra sarkalljuk a bajban lévőket: ne álljanak meg, ne adják fel, küzdjenek, menjenek tovább. És jó tudni, hogy sok esetben mindez nem hiábavaló.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.