EUR: 307,47 Ft
CHF: 265,43 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Belföld

A szenvedélybetegségek társadalmában élünk

A szakértők szerint a modern társadalomban szinte törvényszerű, hogy valamilyen szenvedélyben keressünk nyugalmat. De van alternatíva. Ezt kínálja a Magyar Kékkereszt Egyesület (MKE) dömösi rehabilitációs központja is.

Ha azt gondolnánk, hogy az alkoholizmus az utóbbi néhány évtized súlyos tünete, nagyot tévedünk. Magyarországra már 1895-ben megérkezett Svájcból egy teológiatanár segítségével az a mozgalom, amely a mértékletességet hirdette a terjedő iszákossággal szemben. A Kékkereszt Egyesület a történelem viharaiban azóta többször feloszlott, hogy végül 1993-ban ismét újjáalakulva, a területen jelentős tapasztalatokat szerző, 1981-ben alapított Református Iszákosmentő Misszióval együttműködve igyekezzen segíteni az alkoholfüggőkön és más szenvedélybetegeken.

alkohol1

Sok az olyan érzékeny ember, aki a családban látott minták alapján valamilyen szenvedélyben látja a kivezető utat a mindennapok megpróbáltatásai elől – mondta a Lokálnak Némethné Balogh Katalin misszióvezető, a Kékkereszt dömösi intézményének vezetője. – Általános magyarázat nincs a függőség kialakulására, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a szenvedélybetegségek társadalmában élünk, az életmódunk hozza magával, hogy ilyesmiben keressünk vigaszt.

Persze csak ha nem ismerünk más megoldást. Az MKE az Istennel való kapcsolat lehetőségét, a tartalmas élet megismerését kínálja fel azoknak, akik itt kérnek segítséget, illetve akiket az egyesülettel jó kapcsolatokat ápoló szociális ellátórendszer tanácsol ide. – Az utóbbi időben gyakrabban jelentkeznek huszonévesek is, de a betegek átlagéletkora nálunk ötven év – magyarázta Némethné Balogh Katalin. – Az a tapasztalatunk, hogy sokuk számára az az értékrend, amelyet közvetítünk, teljesen ismeretlen. Rácsodálkoznak arra, amit a hit, a közösség, az egymással szembeni törődés jelent, azaz ami igazán mély értelmet ad az életnek.

A vezető szerint a gyógyulás nem könnyű, az egyesület szakemberei leginkább a küzdelem felvállalásában tudnak segíteni. – Nehéz visszatérni a mindennapokba az itt eltöltött idő után – mondta. – Van, aki újra elbukik, van, aki visszatér. Olyan is van, aki – mint valamiféle lelki wellnessbe – évente eljön hozzánk felfrissülni, erőt meríteni. Mindenkinek más az útja. Mi a legfőbb feladatunknak a biztatást tekintjük, hogy arra sarkalljuk a bajban lévőket: ne álljanak meg, ne adják fel, küzdjenek, menjenek tovább. És jó tudni, hogy sok esetben mindez nem hiábavaló.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak(OSF).

 • 30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  A következő 10 évben hatalmas mértékű, mintegy 700 milliárd forint értékű kórház- és szakrendelő-fejlesztésbe kezd a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – mondta tegnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tartott sajtótájékoztatón Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő.

 • Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

 • Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az év első kilenc hónapjában, annak ellenére, hogy a beáramló járművekkel kapcsolatban változatlanul sok a rossz tapasztalat – írja a magyarországi használtautó-piac egyik legjelentősebb szereplője, a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.