EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Külföld

A török hadsereg katonai helikopterekről lőtte a kurdokat

A török hadsereg katonai helikopterekről lőtte szerdán a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait az ország délkeleti részén található Idil városban, a műveletnek számos halálos áldozata van.

A PKK emberei éppen a városközpontba tartottak – jelentette a DHA török hírügynökség.


Az áldozatok pontos számáról és kilétéről egyelőre nincs bővebb információ.

A török hadsereg a múlt héten Idilre is kiterjesztette a PKK elleni offenzíváját. A városban kijárási tilalom van érvényben.

Korábban Cizrében, valamint a főleg kurdok lakta nagyváros, Diyarbakir egyik negyedében, Surban is kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok. Silopiban a múlt hónapban enyhítettek a korlátozáson, amely immár csak éjszakára érvényes.

A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek erőteljes akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK harcosai ellen, akik a főként kurdok lakta délkelet-törökországi városokban tartózkodnak.

A hadsereg adatai szerint a török katonák azóta a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek, az összecsapásokban azonban számos polgári lakos is életét vesztette.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

Kapcsolódó Cikkek