2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Külföld

A török hadsereg összecsapott a kurdokkal

Egy török katona meghalt, egy másik pedig megsebesült egy összecsapásban, amelyet a biztonsági erők vívtak előző este kurd fegyveresekkel a szíriai határon. A tűzharcról a török hadsereg számolt be szerdán.

A hadsereg közleménye szerint hét, Szíriából török területre igyekvő kurd szélsőséges Cizre közelében tüzet nyitott a biztonsági erőkre, akik viszonozták a tüzet.


A török fegyveres erők két hónapja igyekeznek kifüstölni a PKK embereit Cizréből.

Az eset órákkal azután történt, hogy Ankara bekérette az Egyesült Államok törökországi nagykövetét, kifogásolva Washington szíriai kurdoknak nyújtott támogatását.


John Kirby amerikai külügyi szóvivő hétfőn nyomatékosította, hogy az Egyesült Államok nem tekint terrorszervezetként a szíriai kurdok politikai csoportosulására, a Kurd Demokrata Unió Pártra (PYD).

Törökország dühös tehetetlenséggel figyeli NATO-szövetségesét, amely segíti a szíriai kurdokat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban. Ankara terroristának tekinti őket, mivel szerinte kapcsolatban állnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű fegyveres szervezettel, amely több mint három évtizede harcol a kurd függetlenségért Törökország délkeleti részén.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy a PKK szerepel Washington feketelistáján, míg a PYD nem.

“Ha az egyiket terrorszervezetként tartod nyilván, a másikat pedig nem, az a legnagyobb jóindulattal is naivnak nevezhető – és elfogadhatatlan” – mondta keddi magyarországi látogatásán Cavusoglu.

Törökország attól tart, hogy a szíriai kurdoknak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harci sikerei felszítja a szeparatista érzelmeket a kurd kisebbsége körében. Ankara hónapok óta könyörtelen harcot folytat a PKK ellen Törökország délkeleti részén, amelyben eddig több száz kurd fegyveres, katona és civil vesztette életét.

Eközben a török hadsereg 15 kilogramm ismeretlen eredetű robbanóanyagot és négy robbanómellényt foglalt le egy kedd este őrizetbe vett, 4 férfiból, 10 nőből és 20 gyerekből álló csoportnál, amely Karkamisnál megpróbált bejutni Törökországba az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralma alatt álló szíriai területekről.

Kapcsolódó Cikkek