2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Külföld

A világ egykor legveszélyesebb városába utazik a pápa

A világ egykor legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárez egyik börtönébe és a texasi-mexikói határra tervezett látogatásával fejezi be hatnapos mexikói körútját Ferenc pápa szerdán.

A katolikus egyházfő mexikói útja során elsősorban az ország legszegényebb, legnagyobb elnyomás alatt élő és legsebezhetőbb rétegéhez szólt. Szerdán tervei szerint mexikói munkásokkal, aktivistákkal és munkáltatókkal is találkozik.


Ferenc pápa szinte mindegyik külföldi útja során ellátogat egy börtönbe – szerdán Ciudad Juárez hármas számú büntetés-végrehajtási intézetébe -, ahol rendszerint elítéli a tárgyalás előtti fogva tartást, sürgeti a halálbüntetés eltörlését, valamint arra buzdítja az elítélteket, ne hagyják, hogy szenvedéseik erőszakba torkolljanak.

Ez az üzenet különösen időszerűnek tűnik, mivel múlt csütörtökön az északkelet-mexikói Monterrey városában található Topo Chico börtönben rivális bűnbandák összecsapásaiban 49-en vesztették életüket.


Ciudad Juárez korábban különféle bűnbandák erőszakos összetűzéseinek színtere volt, és 2010-ben a százezer lakosra jutó 230 gyilkossággal “kiérdemelte” a világ legveszélyesebb települése címet.

A katolikus egyházfő a tervek szerint a texasi El Pasónál húzódó határkerítéshez is ellátogat, ahol imádkozik a túloldalra szökött migránsokért és azokért, akik megpróbálnak átjutni a határon. Ferenc pápa gyakorta foglalkozik a bevándorlás kérdésével: korábban többször is felszólította az egyes országokat, hogy fogadják szívesen a szegénység és elnyomás elől menekülőket.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns kedd este bírálta, hogy az egyházfő az amerikai-mexikói határra utazik. “Azt hiszem, nem érti, mennyire veszélyes, hogy nyitottak a határaink Mexikó felől” – mondta a milliárdos a Fox News konzervatív hírcsatornának. “Szerintem Mexikó vette rá, hogy elmenjen oda, mert ők úgy akarják hagyni a határt, ahogy most van. Ők vagyonokat szereznek, és mi járunk rosszul” – hangoztatta Trump.

Szavaira Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője úgy válaszolt, hogy a pápa a világon mindenhol, nem csupán az Egyesült Államokban aggódik a menekültek helyzete miatt.

Ferenc pápa mexikói látogatása egy nagyszabású szabadtéri misével végződik, amelyet hatalmas kivetítőkön a Rio Grande határfolyó túloldalán, El Pasóban is követhet a közönség. Amerikai tisztségviselők az eseményre közel harmincezer hívőt várnak.

Kapcsolódó Cikkek