EUR: 324,54 Ft
CHF: 282,23 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Külföld

Akár 70 ezer migráns is feltorlódhat Görögországban

A 70 ezret is elérheti a következő hetekben azoknak a migránsoknak a száma, akik Görögországba érkeznek és nem tudnak továbbutazni – mondta Jannisz Muzalasz bevándorásügyi miniszter vasárnap egy görög tévéműsorban. A migrációs válság témájának Orbán Viktor magyar miniszterelnök is nagy teret szentelt budapesti évértékelő beszédében.

“Becslésünk szerint az országunkban rekedt emberek száma 50-70 ezerre fog emelkedni (…) a jövő hónapban, úgy gondolom” – mondta Jannisz Muzalasz a Mega TV-nek. A görög miniszter szavai szerint jelenleg mintegy 22 ezer migráns tartózkodik Görögországban.


A görög-macedón határon fekvő kis településen, Idomeniben vasárnap mintegy 6-7 ezren várakoztak. A településen kialakított befogadóállomás mintegy ezerötszáz ember befogadására készült. A többiek egy hevenyészett táborban várnak arra, hogy Macedóniába beléphessenek. Sokan már napok óta tartózkodnak ott, miközben az ellátásuk nem megoldott.

Macedónia, miután a múlt héten szigorított ellenőrzést és belépési feltételeket léptetett életbe, szombaton mintegy 300 embert engedett belépni az országba. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását. Görögország ugyanakkor tiltakozik az intézkedés ellen.


A görög bevándorlásügyi miniszter szerint a NATO embercsempészet elleni földközi-tengeri missziója mintegy 70 százalékkal csökkentheti az Európába érkező menekültek és migránsok számát, de nem tudja teljesen megállítani azt.

A miniszter kitért arra is, hogy kormánya rendkívüli humanitárius segélyért folyamodott az EU-hoz a migrációs helyzet kezeléséhez. Sajtóértesülések szerint Athén 228 millió eurót, valamint takarókat, sátrakat és más felszerelést kért. A hírek szerint egy olyan kuponrendszer is szóba jött, amellyel magánszemélyeknél és szállodákban kaphatnának szállást az érkezők.

A migrációs válsággal szemben minden nemzet együttműködését és a terhek egyenlő megosztását szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben elmondott imájában. A háborúk és más embertelen körülmények elől menekülők tragédiájáról szólva Ferenc pápa segítséget sürgetett Görögország és azon más államok számára, amelyeket az elsők között érint a migráció. A pápa a Szent Péter téren levőkkel Görögországért imádkozott.

Ferenc pápa a remény jelének nevezte a Szíriában szombaton hatályba lépett tűzszünetet, amely a pápa megfogalmazása szerint vigasz a szenvedő szíriai nép számára, és elősegíti a humanitárius segélynyújtást az ország lakossága számára.

Egy német lap arról adott hírt, hogy Berlin felkészül a határzárra. A Welt am Sonntag összeállítása szerint a kormány fordulópontnak szánja a március 7-re tervezett EU-Törökország csúcstalálkozót a menekültválság kezelésében, és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szavai szerint az eddigiekhez képest “másmilyen intézkedésekre” kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagy mértékben csökkenteni a görög-török határon az EU-ba belépő menekültek számát. De Maiziere tárcájánál már dolgoznak arra vonatkozó terveken, hogy a következő hetekben visszautasítanak menekülteket a határon.

A német kormány fejlesztéspolitikai minisztere vasárnap egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy csökkenteni kell a menekültügyi ellátás színvonalát Németországban, és össze kell hangolni az ellátási normákat egész Európában. Gerd Müller szerint “képtelenség” és hosszabb távon tarthatatlan állapot, hogy a schengeni övezeten belül ugyan határok nincsenek, de országonként “teljesen más szabványok érvényesülnek a menedékjogi eljárásjogban és az anyagi juttatásokban”. Egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy a “menekültek 90 százaléka Németországban marad” – mondta a nemzetközi fejlesztési és gazdasági együttműködési tárca vezetője a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban a társaság vasárnapi közleménye szerin Hangsúlyozta, hogy Németországban “viszonylag magas a menekültek ellátásának színvonala”, ezért az aktuális szíriai és iraki kihívások legyőzése után nem lehet levenni a napirendről a menekültügyi szabályozást.

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten évértékelő beszédében azt mondta: Európa fejlettsége elegendő ahhoz, hogy megfékezze a kontinensre irányuló “népvándorlást”, azonban Brüsszelből a védelem szándéka is hiányzik.

A miniszterelnök sürgette a magyar határvédelmi vonalak megerősítését. Közölte: új katonai egységeket küldött a határra, készenléti szolgálatot rendeltetett el Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és utasította a honvédelmi, valamint a belügyminisztert, hogy készítsék elő védvonalak építését a magyar-román határon. Ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig teljes hosszúságban védekezünk – jelentette ki.

A kvótareferendum mellett érvelve kifejtette, a kormány népszavazási kezdeményezése nem a már eldöntött és Magyarország által a bíróságon megtámadott kvótáról szól, hanem az új, márciusban napirendre kerülő európai bevándorlási rendszer kötelező betelepítési kvótája ellen hívja csatába Magyarország polgárait. Úgy fogalmazott, Brüsszelt meg kell állítani, mert “holdkóros bevándorláspolitikájával” szembe megy a nemzeti szuverenitással, az emberek akaratával.

Kapcsolódó Cikkek