EUR: 308,32 Ft
CHF: 267,28 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Amerika azonnali tűzszünetre szólította fel Moszkvát

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Washingtonból ismét arra szólította fel Oroszországot, hogy csatlakozzon az azonnali szíriai tűzszünet megvalósítását célzó erőfeszítésekhez.

Az amerikai diplomácia vezetője a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtómegjelenése során kijelentette, hogy Oroszország szíriai fellépése, különösen Aleppó környékén, megnehezíti a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások megtartását, a komoly párbeszédet. Kerry ezzel az észak-szíriai város környékén több mint egy hét óta zajló orosz légicsapásokra utalt.

Az amerikai külügyminiszter legalább múlt szerda óta naponta nyilvánosan sürgeti az orosz bombázás beszűntetését, amely szavai szerint “nagy számban öl meg nőket és gyerekeket”.

Moszkva határozottan elutasította kedden Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij komszomolec nevű lapnak adott interjújában kedden azt mondta, Moszkva “konkrét javaslatot” tett Washingtonnak a szíriai konfliktus rendezésére. A külügyminiszter úgy fogalmazott, szemben azokkal, akik ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a konfliktus rendezését csak azután lehet megvitatni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozása egyértelművé válik, Moszkva “konkrét tervet” javasolt Washingtonnak, amelyet “jelenleg is vizsgál” az amerikai vezetés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg a dél-bácskai Nagybecskerek egyik házának kerítésén a napokban, az ismeretlen elkövetők tettét a városvezetés, a vajdasági tartományi kormány és a képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is elítélte.