2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Amerika azonnali tűzszünetre szólította fel Moszkvát

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Washingtonból ismét arra szólította fel Oroszországot, hogy csatlakozzon az azonnali szíriai tűzszünet megvalósítását célzó erőfeszítésekhez.

Az amerikai diplomácia vezetője a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtómegjelenése során kijelentette, hogy Oroszország szíriai fellépése, különösen Aleppó környékén, megnehezíti a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások megtartását, a komoly párbeszédet. Kerry ezzel az észak-szíriai város környékén több mint egy hét óta zajló orosz légicsapásokra utalt.


Az amerikai külügyminiszter legalább múlt szerda óta naponta nyilvánosan sürgeti az orosz bombázás beszűntetését, amely szavai szerint “nagy számban öl meg nőket és gyerekeket”.

Moszkva határozottan elutasította kedden Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij komszomolec nevű lapnak adott interjújában kedden azt mondta, Moszkva “konkrét javaslatot” tett Washingtonnak a szíriai konfliktus rendezésére. A külügyminiszter úgy fogalmazott, szemben azokkal, akik ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a konfliktus rendezését csak azután lehet megvitatni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozása egyértelművé válik, Moszkva “konkrét tervet” javasolt Washingtonnak, amelyet “jelenleg is vizsgál” az amerikai vezetés.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.