2017. december 18., hétfő
Auguszta

Külföld

Amerikai elnök akar lenni a milliárdos

New York város volt polgármestere, Michael Bloomberg valószínűleg mégis indulna az elnökjelöltségért.

Erről maga a milliárdos beszélt a Financial Times című brit lapnak, bár a hétfőn megjelentetett interjúban még mindig nem fogalmazott egyértelműen, vagyis nem mondta ki, hogy mikor hozza nyilvánosságra végleges döntését. Mint kifejtette, megvizsgál minden lehetőséget, figyeli, hogy az elnökjelölt-aspiránsok mit mondanak, milyen programot vázolnak fel, s hogyan reagálnak rájuk a választók. Március elején kellene bejelentenie az indulást, ha komoly kampányt akar – tette hozzá.


Le Bourget, 2015. december 5. Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, városi klímavédelemért felelős ENSZ-követ az ENSZ párizsi klímavédelmi csúcstalálkozóján rendezett Action Day nevű fórumon a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. december 5-én. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Le Bourget, 2015. december 5.
Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, városi klímavédelemért felelős ENSZ-követ az ENSZ párizsi klímavédelmi csúcstalálkozóján rendezett Action Day nevű fórumon a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. december 5-én. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Bloomberg egyúttal elmondta véleményét az eddigi kampányról. Banálisnak és felháborítónak minősítette az eddigi vitákat és az egész kampány hangvételét.

A Financial Times szerint a volt polgármester függetlenként indulna.


A milliárdos Londonban adott interjút a lapnak, s bár konkrétan ezúttal sem mondta ki, hogy elnökjelölt szeretne lenni, de ez volt az első alkalom, hogy ő maga beszélt terveiről, hiszen eddig csak kiszivárogtatta az esetleges indulásáról szóló információkat.

Először még januárban írt erről a The New York Times. Az akkori információk szerint Bloomberg azért fontolgatta indulását, mert bosszantja őt Donald Trump előretörése, és úgy gondolja, hogy Hillary Clinton pedig képtelen gátat vetni Bernie Sanders erősödő támogatottságának.

Michael Bloomberget mérsékelt politikusnak tartják az Egyesült Államokban, aki gazdasági kérdésekben a fiskális konzervativizmus híve, bizonyos kérdésekben azonban – mint például a fegyverviselés és -vásárlás korlátozása, vagy a környezetvédelem – liberális álláspontot képvisel.

Kapcsolódó Cikkek