2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb I.kerület II.kerület

ÁSZER-rel a bűnmegelőzésért

A bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés a célja az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelyet az önkormányzat és a rendőrkapitányság honosít meg a kerületben.

Áldozatvédelem2

A rendőrök minden nyugdíjashoz ellátogatnak a kerületben

A Józsefvárosban már bevált programot vezeti be a II. kerületben a rendőrkapitányság. Az ÁSZER-modell igyekszik hatékonyabbá tenni a kerületi állami, valamint a civil szervezetek tevékenységét és együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése érdekében.


– A program egyik célja, hogy az áldozatok és a velük történt események ismertté váljanak a program résztvevői és a döntéshozók számára, mert esetükből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak és a bűnmegelőzés is javulhat – emelte ki Seres Ernő rendőr alezredes, a II. kerület rendőrkapitánya.

A többletinformáció hozzájárul az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány képzéséhez. Szintén fontos eleme a rendszernek, hogy az egyszer már áldozattá vált lakók elkerüljék az újabb bűncselekményeket, az áldozatokat pedig ösztönözze az elérhető szolgáltatások igénybevételére. Az ÁSZER-program hálózatán keresztül az áldozat olyan személyre szabott segítséget kaphat, amely igazodik a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.


– Az áldozat érdekének érvényesítése nem érhet véget azzal, hogy az ügyintéző csak felvilágosítást vagy tanácsokat ad, a segítségnyújtás addig folytatódik, amíg az áldozat helyzete megnyugtatóan rendeződik – fűzte hozzá Seres Ernő. A rendőrkapitány elmondta azt is, hogy a II. kerületben is minden időskorú sértettet felkeresnek a rendőrség munkatársai, hogy a segítségnyújtás érdekében minél több információt megtudjanak az áldozatról, a későbbi bűncselekmények elkerülése érdekében pedig az eset részleteiről.

A II. kerületben a rendőrség mellett a programban részt vesz az önkormányzat és intézményei, az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

(Forrás: http://www.masodikkerulet.hu)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.