2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Egyéb I.kerület II.kerület

ÁSZER-rel a bűnmegelőzésért

A bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése és az áldozatsegítés a célja az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszernek (ÁSZER), amelyet az önkormányzat és a rendőrkapitányság honosít meg a kerületben.

Áldozatvédelem2

A rendőrök minden nyugdíjashoz ellátogatnak a kerületben

A Józsefvárosban már bevált programot vezeti be a II. kerületben a rendőrkapitányság. Az ÁSZER-modell igyekszik hatékonyabbá tenni a kerületi állami, valamint a civil szervezetek tevékenységét és együttműködését a bűncselekmények számának csökkentése, az ismételt áldozattá válás elkerülése és az áldozatok segítése érdekében.


– A program egyik célja, hogy az áldozatok és a velük történt események ismertté váljanak a program résztvevői és a döntéshozók számára, mert esetükből a rendőrség munkatársai sokat tanulhatnak és a bűnmegelőzés is javulhat – emelte ki Seres Ernő rendőr alezredes, a II. kerület rendőrkapitánya.

A többletinformáció hozzájárul az áldozatokkal kapcsolatba kerülő rendőri állomány képzéséhez. Szintén fontos eleme a rendszernek, hogy az egyszer már áldozattá vált lakók elkerüljék az újabb bűncselekményeket, az áldozatokat pedig ösztönözze az elérhető szolgáltatások igénybevételére. Az ÁSZER-program hálózatán keresztül az áldozat olyan személyre szabott segítséget kaphat, amely igazodik a bűncselekmény során keletkezett kár természetéhez és annak orvoslásához.


– Az áldozat érdekének érvényesítése nem érhet véget azzal, hogy az ügyintéző csak felvilágosítást vagy tanácsokat ad, a segítségnyújtás addig folytatódik, amíg az áldozat helyzete megnyugtatóan rendeződik – fűzte hozzá Seres Ernő. A rendőrkapitány elmondta azt is, hogy a II. kerületben is minden időskorú sértettet felkeresnek a rendőrség munkatársai, hogy a segítségnyújtás érdekében minél több információt megtudjanak az áldozatról, a későbbi bűncselekmények elkerülése érdekében pedig az eset részleteiről.

A II. kerületben a rendőrség mellett a programban részt vesz az önkormányzat és intézményei, az idősgondozó intézmények, a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata, az egyházak képviselői, valamint polgárőr- és civil szervezetek.

(Forrás: http://www.masodikkerulet.hu)

Kapcsolódó Cikkek