EUR: 308,44 Ft
CHF: 287,98 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Belföld

Átlépte a kétezret az idei lakástüzek száma

lakástűz, ház (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

– Február 22-ig 2173 lakástüzet regisztráltak Magyarországon – közölte a Lokál megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ezek során 108 személyi sérülés történt, 17 esetben pedig halállal végződött a katasztrófa. Az adatsor azért is brutális, mert az előző év egészében 6512 lakástüzet regisztráltak, vagyis az idei első két hónapban a vonatkozó 2015-ös számok csaknem harmada már teljesült. Tavaly egyébként 598 személyi sérülést jegyeztek fel és 75-en haltak meg. Az arányokat némiképp módosítja, hogy az OKF tapasztalatai szerint az őszi és a téli időszakban ugrik meg a lakástüzek száma, betudhatóan a fűtési rendszerek működésének, illetve az adventi időszaknak.

Soha ne öntsön vizet az olajra!

Ha az étolaj meggyullad, sokan vizet öntenek rá, pedig ez tilos, hiszen egy többméteres lángcsóvát eredményez. Az olaj könnyebb a víznél, tehát a víz az olaj alá fog kerülni az edényben, azonnal gőzzé alakul és robbanásszerűen, többméteres tűzgömb formájában kirobban az edényből. Ha meggyullad az olaj, egyszerűen ki kell kapcsolni a tűzhelyet, az edényt pedig le kell fedni.

A szervezet arról is tájékoztatott, hogy a lakástüzek 99 százalékban emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethetőek vissza. A legtipikusabb ok például a nyílt láng nem rendeltetésszerű használata, gyakori, hogy ételkészítéskor tűz keletkezik. Második helyen szerepelnek az elektromos eszközök vagy az elektromos hálózat meghibásodásai. Az éppen nem használt berendezéseket tanácsos leválasztani a hálózatról. A harmadik leggyakoribb ok a különféle fűtőeszközökkel kapcsolatos. A tűzesetekért sokszor a dohányosok a felelősök.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pontok az emlékekben

  Pontok az emlékekben

  Joggal mondta Tegzes Lászlóné a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a kiállítás megnyitóján, hogy „Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik”.

 • Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

 • Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Óriási szakmai érdeklődés kísérte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében március 16-17. között Hajdúszoboszlón megvalósult Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást.