2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Ausztrália migránsok százait küldi csendes-óceáni szigetekre

Több mint kétszázhatvan menedékkérőt küldhet csendes-óceáni szigeteken lévő menekülttáborokba Ausztrália a canberrai legfelső bíróság szerdai, precedens értékű ítéletét követően, melyben egy bangladesi menedékkérő keresetét utasították el.

37 Ausztráliában született csecsemő és további 54 gyermek is van a menekülttáborokba átszállítandók között. Őket eredetileg orvosi kezelésre szállítottak az országba. A bangladesi nő is azért maradhatott eddig Ausztráliában, mert terhessége során komplikációk léptek fel, melyeket Ausztráliában kellett kezelni.


A nő Naurura küldéséről szóló döntést azonban egy jogvédő szervezet bíróságon támadta meg arra hivatkozva, hogy a nő, férje és mára egyéves gyermekük számára megrázkódtatást jelentene, ha átküldenék őket a menekülttáborba.

Canberra évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal a Karácsony-szigeten, Naurun vagy Pápua Új-Guineán létrehozott táborokba viszik.


Naurun jelenleg mintegy 540, Pápua Új-Guineán pedig 922 menekült él nehéz körülmények között.

A legfelső bíróság viszont úgy döntött, hogy a migránsok tengeren túli területeken való internálása nem ütközik az ausztrál törvényekbe. A jogvédők a döntésre úgy reagáltak, hogy más dolog, hogy mi jogszerű és mi morálisan helyes.

“Nem helyes, hogy gyerekeket szakítsunk ki az iskolából, hogy aztán határozatlan időre egy távoli kis szigetre vigyük őket egy táborba” – mondta Daniel Webb a jogvédők egyik illetékese.

Malcolm Turnbull kormányfő védelmébe vette az ország szigorú bevándorláspolitikáját, kiemelve, hogy a bíróság törvényesnek és alkotmányosnak találta az eljárást. A parlamentben úgy fogalmazott, hogy Ausztrália határai biztonságosak.

“Valahol meg kell húzni a vonalat, és a határainkon húzzuk meg” – mondta.

A menedékkérők akkor sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha kérelmüket jóváhagyják, s megkapják a menekültstátust. 2014 óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Canberra azzal érvel, hogy politikája miatt kevesebb ember hal meg a tengeren. Ugyanakkor egy ausztrál szenátusi vizsgálat már korábban arra a megállapításra jutott, hogy a szigeteken létesített menekülttáborokban nem megfelelőek a körülmények és rossz a közbiztonság. A táborokból gyakorta érkeznek nemi erőszakról szóló jelentések.

Az ausztrál szabályok értelmében azokat a nőket is visszaküldhetik Naurura, akiket ott korábban szexuális támadás ért.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) óva intett attól, hogy kiskorúakat szállítsanak vissza a szigetre, mert úgy véli: a táborban veszélyben lennének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.