EUR: 312,33 Ft
CHF: 267,50 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Külföld

Az Apple még gyilkosság esetén sem segít

Bűncselekmények tucatjait nem tudja megoldani New York rendőrsége az iPhone-ok titkosítása miatt – közölte helyi idő szerint csütörtökön Cyrus Vance, New York megye főügyésze.

Vance elmondta, hogy New York egyik kriminalisztikai laborjában 175 iPhone van, de az azokon tárolt adatokhoz nem tudnak hozzáférni a hatóságok az Apple biztonsági titkosítóprogramja miatt.


Az Apple telefonjainak titkosítása az informatikai cég egyik alapelve. Az iPhone-okat védő programok egyebek közt azt is garantálják a felhasználóknak, hogy többszöri sikertelen feltörési kísérlet után a telefonok memóriájában lévő adatok törlődnek, így személyes adataik nem kerülnek jogosulatlan kezekbe.

Vance úgy fogalmazott: a hatóságok a technológiai “vadnyugaton” találták magukat, ahol az Apple és a Google óriáscégek “a seriffek”, és “nincsenek szabályok”.


A főügyész szerint az emberek nagy része pont olyan információkat tárol ezeken az eszközökön, amelyek fontosak lehetnének a nyomozások szempontjából: a gyanúsítottak vagy szemtanúk által készített felvételeket vagy hívás- és címlistákat.

Kedden egy amerikai bíróság utasította az Apple-t, hogy segítsen feloldani a titkosítást a San Bernardinó-i lövöldözés egyik tettesének mobiltelefonján.

A bíróság azért döntött így, mert a szövetségi ügyészség tájékoztatta a döntést hozó bírót, hogy nem tudnak hozzáférni az egyik merénylő, Syed Rizwan Farook telefonjának adataihoz, mivel nem ismerik az ahhoz szükséges kódot.

Tavaly december 2-án a 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook támadást hajtott végre a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén. A két merénylő a vérengzés után a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette. Szakértők szerint a merényletet – amelyben 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek – az Iszlám Állam terrorszervezet ihlette.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója közleményben úgy nyilatkozott, hogy a bíróság követelése veszélyezteti a cég ügyfeleinek biztonságát, és “a jelenlegi jogi eseten jóval túlmutató következményekkel járhat”. Hozzátette, a kormányzat azt kéri az Apple-től, hogy saját felhasználói készülékeit törje fel. A Facebook közleményében támogatta az Apple álláspontját.

Kormányzati tisztviselők korábban figyelmeztettek, hogy a titkosítóprogramok túlzott használata hátráltathatja a bűnügyi nyomozást és veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot.

2014 végére mind az Apple, mind a Google óriásvállalatok megerősítették beépített titkosítóprogramjaikat a digitális adatvédelem körüli aggodalmak miatt, amelyeket részben az Edward Snowden, az NSA korábbi szerződéses alkalmazottja által 2013-ban kirobbantott adatgyűjtési botrány okozott.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Nyilvántartott bűnözőket találtak a Soros-szervezetben

  Calais-nál ellenőriztek egy gyanús autót a francia rendőrök, akik az autóban ülök közül, négy utasról megállapították, hogy úgynevezett S-kartonnal rendelkeznek – számolt be a hírről a francia Nord Littoral regionális újság.

 • Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Tűzszünet kezdődött Szíriában

  Csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről sikerült megállapodni a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a damaszkuszi rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett sajtó.

 • 600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  600 vendég Harry hercegék esküvőjén

  Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle hatszáz vendéget hívott meg májusi esküvőjükre, de a listán szereplő neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra – közölte csütörtökön a Kensington-palota.