2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Az írek leváltották a kormányt

Az ír választók nem szavaztak ismételten bizalmat a Fine Gael és a Munkáspárt kormánykoalíciójának – ismerte el szombat este Enda Kenny ír miniszterelnök az Irish Times című helyi lap információi szerint.

A kormányfő a saját választókerületében tartott szavazatszámlálási rendezvényen azt mondta, kiábrándítóak pártjának a pénteki választásról mutatkozó eredményei, de továbbra is pártelnök és miniszterelnök kíván maradni.


Az Irish Times online hírportálon közzétett információk szerint a voksok mintegy tíz százalékos feldolgozottságánál az eredmények igazolni látszanak az exit pollok korábbi előrejelzéseit: a legnagyobb kormánypárt, a Fine Gael 25,9 százalékkal az első helyen áll, szorosan a nyomában van a legnagyobb ellenzéki párt, a Fianna Fáil 25 százalékkal, harmadik helyen pedig a Sinn Féin nacionalista párt 16,6 százalékkal. A kisebbik koalíciós partner, a Munkáspárt a szavazatok 6,59 százalékát szerezte meg.

Ezek a számok messze elmaradnak a kormánykoalíciónak a 2011-es választásokon elért eredményeihez képest: akkor a Fine Gael 36,1 százaléknyi, míg a Munkáspárt 19,4 százaléknyi szavazatot szerzett.


Kenny a voksok összesítését megelőzően nem kívánt nyilatkozni a kormányalakítási tervekről, viszont nem zárta ki a nagykoalíciót a kormánypárt “ősi ellenfelének” számító Fianna Fáillal. “Miniszterelnökként kötelességem mindent megtenni, hogy országunknak stabil kormánya legyen” – szögezte le.

Sajtóértesülések szerint a nagykoalíción kívül szóba került a Fianna Fáil által jóváhagyott kisebbségi kormány is.

A miniszterelnök az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta választási kampányát, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb – hét százalékos – a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el.

A szavazatok összeszámlálása szombaton délelőtt kezdődött csak meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások végleges eredményei vasárnap várhatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.

 • A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, és attól tartanak, hogy az építmény megzavarná a populációt.