EUR: 307,89 Ft
CHF: 267,46 Ft
2017. október 17., kedd
Hedvig

Külföld

Az írek leváltották a kormányt

Az ír választók nem szavaztak ismételten bizalmat a Fine Gael és a Munkáspárt kormánykoalíciójának – ismerte el szombat este Enda Kenny ír miniszterelnök az Irish Times című helyi lap információi szerint.

A kormányfő a saját választókerületében tartott szavazatszámlálási rendezvényen azt mondta, kiábrándítóak pártjának a pénteki választásról mutatkozó eredményei, de továbbra is pártelnök és miniszterelnök kíván maradni.

Az Irish Times online hírportálon közzétett információk szerint a voksok mintegy tíz százalékos feldolgozottságánál az eredmények igazolni látszanak az exit pollok korábbi előrejelzéseit: a legnagyobb kormánypárt, a Fine Gael 25,9 százalékkal az első helyen áll, szorosan a nyomában van a legnagyobb ellenzéki párt, a Fianna Fáil 25 százalékkal, harmadik helyen pedig a Sinn Féin nacionalista párt 16,6 százalékkal. A kisebbik koalíciós partner, a Munkáspárt a szavazatok 6,59 százalékát szerezte meg.

Ezek a számok messze elmaradnak a kormánykoalíciónak a 2011-es választásokon elért eredményeihez képest: akkor a Fine Gael 36,1 százaléknyi, míg a Munkáspárt 19,4 százaléknyi szavazatot szerzett.

Kenny a voksok összesítését megelőzően nem kívánt nyilatkozni a kormányalakítási tervekről, viszont nem zárta ki a nagykoalíciót a kormánypárt “ősi ellenfelének” számító Fianna Fáillal. “Miniszterelnökként kötelességem mindent megtenni, hogy országunknak stabil kormánya legyen” – szögezte le.

Sajtóértesülések szerint a nagykoalíción kívül szóba került a Fianna Fáil által jóváhagyott kisebbségi kormány is.

A miniszterelnök az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta választási kampányát, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb – hét százalékos – a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el.

A szavazatok összeszámlálása szombaton délelőtt kezdődött csak meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások végleges eredményei vasárnap várhatók.

Kapcsolódó Cikkek