2018. április 23., hétfő
Béla

Extra

Csányi Sándor: Rendes, unalmas férj vagyok!

Csányi Sándor nem foglalkozik azzal mit gondolnak róla, ő a színpadon és a magánéletében is próbál őszinte maradni. Amint hazaér, maga mögött hagyja a színházat és csak családjának él. A Csak színház és más semmi főszereplője interjút adott a Lokálnak.

Csányi Sándor   (Fotó: Máté Krisztián)

Csányi Sándor
(Fotó: Máté Krisztián)

Lokál: A Csak színház és más semmi című sorozatban a karaktere nem szeretne interjút adni egy bulvárlapnak. Ebben hasonlítanak. Miért nem szeret szerepelni?


Csányi Sándor:  Magát a bulvár műfajt nem szeretem, főleg amit a napilapok képviselnek. Nem akarok olyan lapban szerepelni ami simán címlapra teszi egy megégett gyerek fotóját, a nagyobb bevétel reményében. Van egy celebréteg, akik mindent megtesznek azért, hogy szerepeljenek, de valójában szerintem mindenki utálja őket.

Lokál: A Duna tv sorozatában ismét Schell Judittal játszik együtt, szinte már testvéri a viszony önök között. Minek köszönhető ez az összhang?


Cs. S.: Húsz éve találkoztunk először, szakmailag és emberileg is nagyon bírjuk egymást Fel tudunk nézni egymásra, nagyon értelmes nő, az ízlésünk is hasonlít. Jucinak három gyereke van, nekem kettő és ennek is köszönhetően ahogy hazaértünk, mindketten rögtön magunk mögött is hagyjuk a színházat. Nekiállunk főzni, a gyerekkel foglalkozunk. Nagyon szeretem benne, hogy ilyen normális. Egyikünk sem szereti a művészkedést. Arra gondolok, amikor valaki akkora művész, hogy folyton gondterhelt és egy garbóban, sállal a nyakában szívja a cigit. Aki napi 8-10 órát foglalkozik a színházzal, annak nincs ideje ilyen sznoboskodásra.

Csányi Sándor

Negyvenéves, gyermekkora óta színésznek készült. A Krétakör Színház, majd a Radnóti Miklós Színház tagja volt, jelenleg a Thália Színház művészeti vezetője. Nős, felesége Tenki Réka színésznő. Másfél éve született kislányuk, Luca. Nagyfia, Misi már 12 éves.

Azt mondta, ahogy hazaér, a gyerekekkel foglalkozik. Milyen apának tarja magát?

Azt gondolom, hogy nem tudsz nagyon másmilyen gyereket nevelni, mint amilyen saját magad vagy. A minta erősebb bárminél. Én nem akarok szigorú apa lenni, inkább próbálom szeretni és megnevettetni őket, a humor a legfontosabb nálunk. Luca másfél éves, Misi fiam már nagyobb, ő tizenkettő. Nincs is annál jobb, ha a gyerek azt érzi, hogy egyszerűen jó apával lenni. Remélem, Misi felnéz rám. Eljön a színházba és tudom, hogy amikor azt látja, hogy az apja áll a színpadon és 560 ember tapsol neki,  az klassz dolog számára.

Ellenezné, ha ő is színész szeretne lenni?

Nem beszélném le róla egyáltalán. Nekem rengeteget adott ez a szakma. Persze ha nincs elég tehetsége hozzá, akkor semmiképpen ne induljon el ezen az úton, mert akkor csak szégyennel és megaláztatással jár. Ha valaki nem elég jó, hamar kicsinálják ezen a pályán.

Megmondaná neki, ha nem lenne elég jó?

Igen, mert nem akarnám, hogy elinduljon egy rossz úton. Nem hiszek abban, hogy ha van egy álmod akkor mindent fel kell áldozni érte. Ha rossz álmaid vannak, azonnal add fel a francba és találj ki valami mást, ami elégedettséggel tölt el és sikeres is tudsz lenni.

Azt mondják, nagyon más egy kislányt nevelni, mint egy kisfiút. Ön is így látja?

Nagyon az elején vagyunk még, de én is látom, hogy Luca minden mozdulata más, mint annak idején Misié volt. De nagyon élvezem ezt a helyzetet. Segítek is otthon, ha kell, hisz rendes, monogám, unalmas férj vagyok. (nevet)

csányi_tenki

Csányi Sándor és felesége, Tenki Réka

Korábban több forgatókönyvet is visszadobott, mert nem tetszett Önnek. Ezért sokan beképzeltnek tarthatják a szakmában, nem zavarja?

Nem tudom elképzelni, hogy bárki nagyképűnek tartson azért mert nem akarok vacak filmekben szerepelni. Van az a mondás, hogy ha minimum egy ember utál, akkor képes voltál legalább egyszer kiállni magadért. Tele van a konfliktusokkal az élet és nem akarok olyan filmet elvállalni, amit nem tudok szívből csinálni. Egyébként az emberek szeretik a magyar filmeket, de a forgatókönyvek többségével tényleg baj van. El kell fogadni, hogy itthon nincs annyi pénz filmgyártásra, mint Hollywoodban. A James Bond-filmeknél a főcím előtti akciójelenet többe kerül, mint az egész éves magyar  költségvetés. A magyar nézők pedig látják ezt a hihetetlen különbséget. Olyan, mintha elmennél vendégségbe és egyik háziasszony 1 millióból főzne vacsorát, a másik pedig 800 forintból. Ég és föld a különbség, ezért kellenek igazán jó könyvek.

Mit szól ahhoz, hogy a nők még mindig nagyon sármosnak tartják?

Nagyon örülök neki. Bár remélem látnak valami mást  a sármon kívül is. Ne adj Isten hátha azt gondolják, hogy jó színész vagyok…

Budapest, 2015. május 7. Schell Judit Frankie és Csányi Sándor Johnny szerepében Terrence McNally Ketten egyedül című színdarabjának próbáján a budapesti Thália Színházban 2015. május 7-én. A darabot május 9-én mutatják be Goda Krisztina rendezésében. MTI Fotó: Kallos Bea

Budapest, 2015. május 7.
Schell Judit Frankie és Csányi Sándor Johnny szerepében Terrence McNally Ketten egyedül című színdarabjának próbáján a budapesti Thália Színházban.
MTI Fotó: Kallos Bea

Címkék

Kapcsolódó Cikkek