EUR: 310,50 Ft
CHF: 259,21 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb XVIII.kerület XX.kerület XXIII.kerület

Digitalizálták a Dél-pesti Kórházat

A közelmúltban felújított XX. kerületi szakrendelő és a csepeli Weiss Manfréd Kórház hőszigetelésének cseréje mellett egy harmadik energetikai pályázatot is elnyert 2015-ben a négyszázezer ember ellátásáért felelős Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. A mostani beruházás fő célja az energiafelhasználás csökkentése volt az elavult röntgeneszközök lecserélésével.

Átadták az új röntgengépet a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Modernebbek, megbízhatóbbak és energiatakarékosabbak az új berendezések
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A fejlesztés keretében három régi, részben analóg készüléket váltottak ki új, digitális berendezésekkel. A régi röntgenkészülékek 21, 14, valamint 12 évesek voltak, ezért jócskán megérettek a cserére. A korszerű berendezések nemcsak kevesebb energiát fogyasztanak, hanem gyorsabban, hatékonyabban és megbízhatóbban is dolgoznak, mint elődeik. A most kiváltott röntgengép elődjével évente közel 57 ezer vizsgálatot végeztek, az átvilágítóban évente hatezer vizsgálatot, a mammográfiás vizsgálóban pedig 27 ezret.


Átadták az új röntgengépet a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Három gépet cseréltek le a Dél-pestiben
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Az új mammográfiás berendezés külön előnye, hogy tartozik hozzá egy speciális mintavételi lehetőség, amely az olyan apró, korai emlőelváltozások célzott mintavételét teszi lehetővé, melyek ultrahangvizsgálattal még nem ábrázolhatók, így korábban a mintavételük nehézségekbe ütközött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.