2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb XVI.kerület

Egyasszony – azt üzeni, hogy merjünk élni

Budapest, 2015. október 20. Tenki Réka a Péterfy-Novák Éva azonos című regénye alapján írt Egyasszony című monodráma próbáján a fővárosi Jurányi Házban 2015. október 20-án. Az Orlai Produkció és a FÜGE közös produkcióját október 21-én mutatják be Paczolay Béla rendezésében. MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Talán az utóbbi évek egyik legérzékenyebb és legszebb színházi előadása az Egyasszony című darab. Az Erzsébetligeti Színházban február 28-án ismét láthatják az érdeklődők Tenki Réka traumatikus alakításában annak az asszonynak az igaz történetét, aki megjárta a földi poklot, mégis képes volt talpra állni, és mert élni.

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő” – ezzel a diagnózissal kellett szembenéznie Péterfy-Novák Évának, az egyasszony.wordpress.com blog, illetve könyv szerzőjének. Az orvos – hogy minél előbb indulhasson teniszezni – gyorsítószerekkel siettette a szülést, és ezzel halálra ítélte Éva kislányát, Zsuzsit. Az anya annak tudatában ápolta, halmozta el szeretettel végzetesen sérült kislányát, hogy nem fogja megérni a felnőttkort. Hét évet adott nekik a sors. Évának eközben meg kellett küzdenie egy bántalmazó férjjel és később született kisfia elvesztésével is. Mindezt sikerült ép ésszel túlélnie. Történetéből monodráma készült, a tragikus sorsú asszony bőrébe pedig a csodálatosan tehetséges Tenki Réka bújt.


Az Egyasszony című színpadi mű nem azért hat iszonyú erővel, mert tudjuk, hogy megtörtént, hanem azért, mert a szerző mondatai és a színésznő lenyűgöző alakítása valóságossá teszi.

Az Orlai Produkciós Iroda előadását szinte vadásszák a színházkedvelők, mert az Egyasszony az élet olyan fájdalmas titkairól szól, amelyekről nem szokás beszélni.


– Amikor felolvastam a férjemnek a darabot, az fogalmazódott meg bennem, hogy azért kell megcsinálni, mert minden szörnyűség ellenére az életigenlésről szól – mesélte a szinhaz.hu-nak Tenki Réka. – Segítséget nyújthat sok olyan embernek, akik maguk is súlyos helyzetben vannak és nem tudnak kilépni belőle. Belülről nagyon nehéz látni, milyen kevés kellene a változtatáshoz. Néha csak annyi, hogy valaki elmeséljen nekünk egy ráébresztő történetet. Ha eljutunk a felismerésig, oda is eljutunk, hogy tegyünk az ellen, ami megnyomorít bennünket. A darab, illetve az előadás azt üzeni, hogy merjünk élni.

Kapcsolódó Cikkek