EUR: 307,20 Ft
CHF: 281,81 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Extra

Elárverezik a Keresztapa írójának személyes tárgyait

A keresztapa szerzőjének személyes archívumára, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kézirataira lehet licitálni február 18-án egy bostoni árverésen.

A 45 doboznyi kéziratot tartalmazó archívumot a bostoni székhelyű PR aukciósház bocsátja árverésre. A gyűjtemény gyakorlatilag Puzo egész pályafutásának írásait magában foglalja korai könyveinek kézirataitól a későbbi forgatókönyvekig. A kollekció legfontosabb része természetesen A keresztapa több ezer oldala. Ráadásul régi írógépe is a kikiáltási darabok között található.

Az archívumban olyan dokumentumok is szerepelnek, amelyekből kiderül, hogyan dolgozott együtt Puzo és a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola a forgatókönyvön.

A fontos tételek egyike az a levél, amit 1970-ben Puzo írt Marlon Brandónak. A szerző lefesti, hogyan játszhatná el a színész a Corleone család fejét. Csalódottan fogalmaz, mert a levelet abban a hiszemben írta, hogy Brando nem vállalta a felkérést. “Sajnálom, hogy vesztegette az idejét. Továbbra is úgy vélem, jó ötlet volt. De köszönöm, hogy vette a fáradságot, felhívott és beszélt velem.”

Robert Livingstone, a PR elnökhelyettese szerint 400 ezer dollárért (110 millió forintért) kelhet el az értékes archívum. A gyűjteményt Puzo öt gyermeke kínálta fel eladásra. Anthony Puzo, aki A keresztapa című regény születésekor még kamasz volt, elmondta: az írások tele vannak emlékekkel, testvéreivel ugyanakkor úgy gondolják, az árverés révén jó kezekbe kerülhet az archívum.

Anthony Puzo felidézte, hogy apja folyton anyagi gondokkal küzdött, mert szeretett nagy lábon élni, és tele volt adósságokkal. “Mindig azt mondta, egyenesbe jön, ha megírja a bestsellerét.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Benkő Dániel kedvese: Hazarohantam, amikor megláttam az „izéjét”

  Benkő Dániel kedvese: Hazarohantam, amikor megláttam az „izéjét”

  Türelmével és szexualitásával hódította meg fiatal szerelmét, Bazsarózsát Benkő Dániel. A lantművész úgy érzi, élete szerelme a 19 éves táncoslány, aki bár Dániel férfiasságát megpillantva először hazarohant, ma már boldogan él a 69 éves művésszel, akitől gyermeket szeretne.

 • Elhunyt a legendás rockzenész

  Elhunyt a legendás rockzenész

  Reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza.

 • Elhunyt Ruitner Sándor

  Elhunyt Ruitner Sándor

  Nyolcvannyolc éves korában szombaton elhunyt Ruitner Sándor dramaturg, rendező, zenei rendező, szerkesztő-riporter – közölte a család az MTI-vel.