EUR: 305,13 Ft
CHF: 276,66 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Extra

Elárverezik a Keresztapa írójának személyes tárgyait

A keresztapa szerzőjének személyes archívumára, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kézirataira lehet licitálni február 18-án egy bostoni árverésen.

A 45 doboznyi kéziratot tartalmazó archívumot a bostoni székhelyű PR aukciósház bocsátja árverésre. A gyűjtemény gyakorlatilag Puzo egész pályafutásának írásait magában foglalja korai könyveinek kézirataitól a későbbi forgatókönyvekig. A kollekció legfontosabb része természetesen A keresztapa több ezer oldala. Ráadásul régi írógépe is a kikiáltási darabok között található.

Az archívumban olyan dokumentumok is szerepelnek, amelyekből kiderül, hogyan dolgozott együtt Puzo és a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola a forgatókönyvön.

A fontos tételek egyike az a levél, amit 1970-ben Puzo írt Marlon Brandónak. A szerző lefesti, hogyan játszhatná el a színész a Corleone család fejét. Csalódottan fogalmaz, mert a levelet abban a hiszemben írta, hogy Brando nem vállalta a felkérést. “Sajnálom, hogy vesztegette az idejét. Továbbra is úgy vélem, jó ötlet volt. De köszönöm, hogy vette a fáradságot, felhívott és beszélt velem.”

Robert Livingstone, a PR elnökhelyettese szerint 400 ezer dollárért (110 millió forintért) kelhet el az értékes archívum. A gyűjteményt Puzo öt gyermeke kínálta fel eladásra. Anthony Puzo, aki A keresztapa című regény születésekor még kamasz volt, elmondta: az írások tele vannak emlékekkel, testvéreivel ugyanakkor úgy gondolják, az árverés révén jó kezekbe kerülhet az archívum.

Anthony Puzo felidézte, hogy apja folyton anyagi gondokkal küzdött, mert szeretett nagy lábon élni, és tele volt adósságokkal. “Mindig azt mondta, egyenesbe jön, ha megírja a bestsellerét.”

Kapcsolódó Cikkek

  • 5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    Nemrég kezdődött a Trónok harca legújabb évada, ami természetesen mindenféle rekordot megdöntött. A kritikusok szerint a nyitó epizód kissé vontatott volt, persze a rajongók így is odáig voltak Havas Jontól Daenerystől és a többiektől.

  • Cirkusz a Szigeten!

    Cirkusz a Szigeten!

    A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majdnem 1000 fős sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25.