2018. március 20., kedd
Klaudia,

Extra

Elárverezik a Keresztapa írójának személyes tárgyait

A keresztapa szerzőjének személyes archívumára, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kézirataira lehet licitálni február 18-án egy bostoni árverésen.

A 45 doboznyi kéziratot tartalmazó archívumot a bostoni székhelyű PR aukciósház bocsátja árverésre. A gyűjtemény gyakorlatilag Puzo egész pályafutásának írásait magában foglalja korai könyveinek kézirataitól a későbbi forgatókönyvekig. A kollekció legfontosabb része természetesen A keresztapa több ezer oldala. Ráadásul régi írógépe is a kikiáltási darabok között található.


Az archívumban olyan dokumentumok is szerepelnek, amelyekből kiderül, hogyan dolgozott együtt Puzo és a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola a forgatókönyvön.

A fontos tételek egyike az a levél, amit 1970-ben Puzo írt Marlon Brandónak. A szerző lefesti, hogyan játszhatná el a színész a Corleone család fejét. Csalódottan fogalmaz, mert a levelet abban a hiszemben írta, hogy Brando nem vállalta a felkérést. “Sajnálom, hogy vesztegette az idejét. Továbbra is úgy vélem, jó ötlet volt. De köszönöm, hogy vette a fáradságot, felhívott és beszélt velem.”

Robert Livingstone, a PR elnökhelyettese szerint 400 ezer dollárért (110 millió forintért) kelhet el az értékes archívum. A gyűjteményt Puzo öt gyermeke kínálta fel eladásra. Anthony Puzo, aki A keresztapa című regény születésekor még kamasz volt, elmondta: az írások tele vannak emlékekkel, testvéreivel ugyanakkor úgy gondolják, az árverés révén jó kezekbe kerülhet az archívum.

Anthony Puzo felidézte, hogy apja folyton anyagi gondokkal küzdött, mert szeretett nagy lábon élni, és tele volt adósságokkal. “Mindig azt mondta, egyenesbe jön, ha megírja a bestsellerét.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Lagzi Lajcsi: A gyerekeim miattam lesznek jogászok

  Lagzi Lajcsi: A gyerekeim miattam lesznek jogászok

  Lagzi Lajcsit és családját mérhetetlenül megviselte az a 125 nap, amit rács mögött kellett töltenie 2015-ben. Lajcsi gyermekei pedig azóta még jobban féltik apjukat, éppen ezért, nagyfia és lánya, Bogi úgy döntöttek, a jogi pályát fogják választani.

 • Angelina Jolie exférje hasonmásával randizik

  Angelina Jolie exférje hasonmásával randizik

  Angelina Jolie lassan két éve külön él Brad Pittől, de azóta se tudott továbblépni exférjén, egészen mostanáig. A színésznő barátai szerint az elmúlt hetekben kilenc évvel fiatalabb kollégájával Garrett Hedlund-dal levelezget és már egy romantikus vacsorán is túl vannak.

 • Kézrátétellel gyógyít Papadimitriu Athina

  Kézrátétellel gyógyít Papadimitriu Athina

  Papadimitriu Athina élete örökre megváltozott, amikor 23 éves öccsét tragikus hirtelenséggel elvesztette. A színésznő szerette jelenlétét a mai napig érzi, és az idő során egy olyan technikát is megtanult, amellyel képes mások testét és lelkét is meggyógyítani.