2018. április 26., csütörtök
Ervin

Extra

Elhunyt A három testőr Porthosa

Elhunyt Frank Finlay, aki Richard Lester A három testőr, avagy a királynő gyémántjai című kalandfilmben Porthost alakította – közölte hétfőn a színész honlapjára hivatkozva a BBC News.

A brit színészt 89 évesen, szombaton weybridge-i otthonában, családja körében érte a halál szívelégtelenség következtében. Korábbi filmes és televíziós színészkollégái közül Mark Gatiss, Roger Moore és Alexander Armstrong is tisztelettel adózott emléke előtt.


Finlay A három testőr című Dumas-regény nyomán született film folytatásában, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című filmben is szerepelt, és később, az 1989-ben bemutatott A testőrök visszatérnek című epizódban is játszott Michael York (D’Artagnan), Richard Chamberlain (Aramis) és Oliver Reed (Athos) oldalán.

Színészi pályafutása Skóciában kezdődött az ötvenes évek elején. Később meghívták Laurence Olivier Nemzeti Színházába, ahol a színészkirály mellett Jágót alakította az Othellóban. A darabból 1965-ben film is készült, Finlay pedig Oscar-jelölést kapott Jágó megformálásáért.

Nevezetes televíziós munkái közé tartozott A bagdadi tolvaj, A diadalív árnyékában, a Casanova és a Karácsonyi ének is.

Gatiss olyan színészként emlékezett meg róla, aki a színpadon és a filmvásznon is csodálatos alakítást nyújtott.

Roger Moore, aki 1987-ben a Vadlibák című filmben dolgozott együtt Finlay-vel, “nagyszerű filmes partnernek” nevezete Twitter-üzenetében.

Utolsó filmes munkái közé tartozott Roman Polanski A zongorista című alkotása, a televíziózást azonban 2009-ig tovább folytatta.

Alexander Armstrong, aki a Life Begins című tévésorozatban játszott vele, Twitterén fantasztikus színészként és csodálatos emberként méltatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Caramel Istentől kér erőt Szofi gyógyulásáért

  Caramel Istentől kér erőt Szofi gyógyulásáért

  Nemrég megműtötték Caramel kislányát, Szofit. A három és fél éves picinél leukémiát diagnosztizáltak, és egy úgynevezett portot kapott, amelyen keresztül hatékonyabban tudják adagolni a kemoterápiás gyógyszereket.

 • Bangó Margit: A dédunokám esküvőjéig nem halhatok meg

  Bangó Margit: A dédunokám esküvőjéig nem halhatok meg

  Bangó Margit nagyon megkönnyebbült, amikor januárban pár nap rettegés után megtudta, hogy a testében talált újabb daganat jóindulatú. A nótaénekes tizenöt évvel ezelőtt egyszer már sikeresen legyőzte a gyilkos kórt, és a Lokálnak most elárulta: dédunokája esküvőjéig és ükunokájának a születéséig még mindenképp élnie kell.

 • Válaszokat akar az elhunyt Avicii családja

  Válaszokat akar az elhunyt Avicii családja

  Az előző héten elhunyt Avicii halálának okát immár a családja próbálja kideríteni a közel-keleti Oman fővárosában. A DJ testvére, David Bergling egy szállodai szobát is kivett Maszkatban, csupán tizenöt percre attól a helyszíntől, ahol az ismert svéd zenész holttestét megtalálták.