EUR: 322,16 Ft
CHF: 283,49 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb XX.kerület

Erdőben nyomoznak a gyerekek

Nem kell messzire menni, ha valaki Pesterzsébeten közelebb szeretne kerülni a környezethez. Az Újtelepi Parkerdő a lakótelep mellett sokszínű élővilággal rendelkezik, amit most igyekeznek megmutatni a fiataloknak.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság égisze alatt, hatvanórás tehetségkutató program keretében több felmérés is zajlik a pesterzsébeti Újtelepi Parkerdőben, ahol be tudják mutatni a gyerekeknek, mi is az a biológiai sokszínűség. A kerület madárvilágának bemutatása érdekében odúkat, etetőket helyeztek ki. A megfigyelés tavasszal indulhat be igazán, a költési időszakkal. Emlősök után viszont már most is nyomoztak. A kiserdőben gipsszel kiöntött lábnyomokat, agancsokat, szarvakat elemeztek szakember segítségével, sőt, radiotelemetriás készülékkel mutatták meg az érdeklődőknek, hogy működik a nyomkövetés a modern technológia segítségével.


Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

A parkerdő izgalmakat rejt a lakótelep tövében
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth Marietta, a Than Károly Ökoiskola tanára már korábban elkezdte a terület felmérését a diákok segítségével egy korábbi projekt során.

– Ez megmutatta, érdemes a területtel foglalkozni. Szerintem több figyelmet érdemelne. Olyan érdekes fajok élnek itt, mint a hegyi billegető vagy a mocsári teknős. Fontos lenne ezen állapotok megőrzése. Szeretnénk oktató táblákat is kihelyezni, hogy akár kihelyezett biológiai vagy természetismeret-órákat is tarthassanak a tanárok a helyi gyerekeknek – árulta el a parkerdőről Marietta, hozzátéve, kerületi, fővárosi és a Pilisi Parkerdő tulajdonában van a terület.


Patkó László vadbiológus segítségével a hétvégén kimerítő alapossággal mutatták be a helyi élővilágot a gyerekeknek.

– Jeladó nyakörvet rejtettünk el az erdőben, amit bemértünk a rádiós technológiával. A lábnyomok felismerése sem téma biológiaórán, most megtanulhattuk, hogyan különböztessük meg például a kutya- és macskaféléket egymástól. Remélhetőleg felkeltettük az érdeklődést az emlősfajok iránt – árult el részleteket a programról Marietta.

Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ismerkedés a szarvakkal, agancsokkal
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A programvezető elmondása szerint nem könnyű a gyerekeket manapság kimozdítani a számítógép elől, de farkaslábnyommal otthon biztos nem találkoznak.

– Ezeket az információkat sem otthon, sem az iskolapadban nem kaphatják meg. Sokan kedvet kapnak egy ilyen séta után ahhoz, hogy ismerkedjenek a természettel. Nem lesz mindenki visszajáró látogató, de sokakban hagyhat nyomot. Meg kell adni a lehetőséget nekik arra, hogy valami újat ismerjenek meg.

A gerinctelenek világát és a kétéltűek életét is bemutatnák a jövőben a fiataloknak, feltárva, milyen gazdag élővilág létezhet egy lakótelep tőszomszédságában. Majdnem minden héten van valamilyen program egészen május végéig. Január 30-án újra lehet nyomozni az Újtelepi Parkerdőben, csapdát is készítenek majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.