2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb XX.kerület

Erdőben nyomoznak a gyerekek

Nem kell messzire menni, ha valaki Pesterzsébeten közelebb szeretne kerülni a környezethez. Az Újtelepi Parkerdő a lakótelep mellett sokszínű élővilággal rendelkezik, amit most igyekeznek megmutatni a fiataloknak.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság égisze alatt, hatvanórás tehetségkutató program keretében több felmérés is zajlik a pesterzsébeti Újtelepi Parkerdőben, ahol be tudják mutatni a gyerekeknek, mi is az a biológiai sokszínűség. A kerület madárvilágának bemutatása érdekében odúkat, etetőket helyeztek ki. A megfigyelés tavasszal indulhat be igazán, a költési időszakkal. Emlősök után viszont már most is nyomoztak. A kiserdőben gipsszel kiöntött lábnyomokat, agancsokat, szarvakat elemeztek szakember segítségével, sőt, radiotelemetriás készülékkel mutatták meg az érdeklődőknek, hogy működik a nyomkövetés a modern technológia segítségével.


Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

A parkerdő izgalmakat rejt a lakótelep tövében
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth Marietta, a Than Károly Ökoiskola tanára már korábban elkezdte a terület felmérését a diákok segítségével egy korábbi projekt során.

– Ez megmutatta, érdemes a területtel foglalkozni. Szerintem több figyelmet érdemelne. Olyan érdekes fajok élnek itt, mint a hegyi billegető vagy a mocsári teknős. Fontos lenne ezen állapotok megőrzése. Szeretnénk oktató táblákat is kihelyezni, hogy akár kihelyezett biológiai vagy természetismeret-órákat is tarthassanak a tanárok a helyi gyerekeknek – árulta el a parkerdőről Marietta, hozzátéve, kerületi, fővárosi és a Pilisi Parkerdő tulajdonában van a terület.


Patkó László vadbiológus segítségével a hétvégén kimerítő alapossággal mutatták be a helyi élővilágot a gyerekeknek.

– Jeladó nyakörvet rejtettünk el az erdőben, amit bemértünk a rádiós technológiával. A lábnyomok felismerése sem téma biológiaórán, most megtanulhattuk, hogyan különböztessük meg például a kutya- és macskaféléket egymástól. Remélhetőleg felkeltettük az érdeklődést az emlősfajok iránt – árult el részleteket a programról Marietta.

Nyomozz velünk a kiserdőben, Újtelepi parkerdő, természet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ismerkedés a szarvakkal, agancsokkal
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A programvezető elmondása szerint nem könnyű a gyerekeket manapság kimozdítani a számítógép elől, de farkaslábnyommal otthon biztos nem találkoznak.

– Ezeket az információkat sem otthon, sem az iskolapadban nem kaphatják meg. Sokan kedvet kapnak egy ilyen séta után ahhoz, hogy ismerkedjenek a természettel. Nem lesz mindenki visszajáró látogató, de sokakban hagyhat nyomot. Meg kell adni a lehetőséget nekik arra, hogy valami újat ismerjenek meg.

A gerinctelenek világát és a kétéltűek életét is bemutatnák a jövőben a fiataloknak, feltárva, milyen gazdag élővilág létezhet egy lakótelep tőszomszédságában. Majdnem minden héten van valamilyen program egészen május végéig. Január 30-án újra lehet nyomozni az Újtelepi Parkerdőben, csapdát is készítenek majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.