EUR: 305,45 Ft
CHF: 274,15 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Észak-Korea megrettentette a világot

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy a hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állította a műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte. A kilövést elítélte a nemzetközi közösség.

A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket is fel fog bocsátani – közölte a phenjani állami tévé.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség alátámasztotta a sikeres műholdfelbocsátásról szóló phenjani bejelentést azzal, hogy idézte a dél-koreai hadsereg egyik tisztségviselőjét. Ő azt mondta: úgy tűnik, a rakéta pályára állított egy tárgyat. Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága azt közölte, hogy észlelte, amint egy rakéta kilép a világűrbe.

A nemzetközi közösség nagy része úgy tekinti: a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea,valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a kilövést. A főtitkár felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel provokatív akcióival. Szöul emellett úgy tudja: Phenjan újabb kísérleti atomrobbantásra készül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vasárnapi rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában határozottan elítélte a rakétakilövést.

Az egyhangúlag elfogadott nyilatkozat szerint a ballisztikus rakétakilövés még akkor is atomfegyverek célba juttatására szolgáló eszközök fejlesztését szolgálja, ha műhold vagy űrhajó fellövésének állítják is be.

“Világos, hogy ez fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

A kötelező jogi erővel nem bíró nyilatkozatban a BT egyben megerősíti: “jelentős intézkedésekkel” fog válaszolni a január elején végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. Nevük mellőzését kérő diplomaták elmondták: a BT még a hónap vége előtt szavazhat arról a – jogilag kötelező – határozatról, amely újabb büntetőintézkedéseket rendel el Észak-Koreával szemben.

A kínai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki, és felszólított minden felet, hogy óvatosan reagáljon, tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. A kínai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, Észak-Koreának joga van ugyan a világűr békés felhasználásához, de e jogát az ENSZ BT korlátozó szankciói miatt jelenleg nem gyakorolhatja.

John Kerry amerikai külügyminiszter a béke és a biztonság ellen intézet elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást. Megerősítette, hogy Washington elkötelezett Japán és Dél-Korea védelme mellett.

A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, a rakétakísérlet nyomán Szöul és Washington abban állapodott meg, hogy megkezdik a tárgyalásokat THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítéséről Dél-Korea területén. A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet.

Az orosz külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy Phenjan ismét figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség felhívásait, és kihívó módon semmibe vette a nemzetközi jog normáit. Moszkva szerint az ilyen cselekedetek nyilvánvalóan komoly mértékben kiélezik a helyzetet a Koreai-félszigeten és egészében az északkelet-ázsiai térségben, komoly kárt okoznak a térségbeli országok biztonságának, elsősorban magának Észak-Koreának, ráadásul azok kezére játszanak, akik a tömbösítés politikája és katonai szembenállás mellett teszik le a voksukat.

Párizs a leghatározottabban elítélte, hogy Phenjan durván megsértette a BT-határozatokat. A francia elnöki hivatal szerint a föld alatti atomrobbantás után egy hónappal végrehajtott rakétakísérlet megengedhetetlen provokáció, és a nemzetközi közösségnek gyors és kemény választ kell adnia a történtekre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is közleményben ítélte el vasárnap az észak-koreai rakétakilövést. Stoltenberg az ENSZ BT határozatai közvetlen megsértésének nevezte a történteket, Mogherini szerint pedig Phenjan nyíltan és súlyosan megsértette kötelezettségeit. Mogherini felszólította az észak-korai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

“A NATO továbbra is felszólítja az észak-koreai hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, ne lőjenek ki ballisztikus rakétákat, ne fenyegetőzzenek kilövéssel, és tartózkodjanak a további provokatív lépésektől” – áll a főtitkár közleményében.

Federica Mogherini szerint az észak-koreai atomkísérlet, valamint a rakétakilövés “közvetlen fenyegetést jelent a nemzetközi békére, a biztonságra a térségben s azon túl is”.

Az olasz politikus hangsúlyozta, hogy Phenjannak teljes mértékben, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul fel kell hagynia ballisztikus rakéták, nukleáris és más tömegpusztító fegyverek fejlesztésével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.