2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Külföld

Ez várható a mai Oscar-díjon, történelmet írhat a Saul fia!

Helyi idő szerint ma, magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át az Oscar-díjakat Los Angelesben, a legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia is esélyes. A gálát a Duna televízió élőben közvetíti.

A sztárok bevonulása órákkal a gála előtt megkezdődik a színház bejáratához érkező 150 méter hosszú és tíz méter széles vörös szőnyegen. A vendégek között lesz Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője is, aki filmjével számos rangos nemzetközi filmdíj után az Oscart is elnyerheti.


A Magyarország hivatalos nevezettjeként szereplő holokausztdráma az idegen nyelvű filmek mezőnyében lett jelölt a dán Egy háború, A kígyó ölelése című kolumbiai, a jordániai A sivatagon át és a francia Mustang című filmmel együtt.

A díjakat 24 kategóriában az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 6261 tagjának szavazatai alapján ítélik oda.


A legjobb film kategóriában idén nyolc alkotás verseng: A visszatérő, a Mad Max – A harag útja, a Brooklyn, a Kémek hídja, A szoba, a Spotlight – Egy nyomozás részletei, a Mentőexpedíció és A nagy dobás. A legtöbb, 12 jelölést Alejandro González Inárritu A visszatérő című túlélődrámája kapta. A mexikói származású rendező történelmet írhat, ha tavalyi Oscarja után megint nyerni tud. George Miller Mad Max – A harag útja című akciófilmje tíz díjra esélyes, köztük a legjobb rendező Oscar-szobrát is elviheti, akárcsak Inárritu.

A színészi kategóriákban mások mellett Brie Larson (A szoba), Cate Blanchett (Carol), Kate Winslet (Steve Jobs), Alicia Vikander (A dán lány), továbbá Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Sylvester Stallone (Creed – Apolló fia) és Mark Rylacne is díjazott lehet.

Izgalmas a versengés a legjobb filmzene mezőnyben is: Ennio Morricone, aki még nem kapott Oscart, hatodszor jelölt, ezúttal az Aljas nyolcashoz komponált zenéjéért, az ötszörös Oscar-díjas John Williams pedig idén ötvenedik jelölését ünnepelhette a Star Wars: Az ébredő Erőhöz írt filmzenéje révén.

A szórakoztató gálaest házigazdája az ismert komikus-színész Chris Rock lesz, a műsort az amerikai ABC csatorna közvetíti, a magyar nézők a Duna programjában láthatják az élő adást hétfőn hajnali 1 órától. Az Oscar-gálát világszerte 225 országban sugározzák.

Kapcsolódó Cikkek