2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld III.kerület IX.kerület

Felgyorsulhat az 1-es villamos

Módosíthatják a KRESZ-t az 1-es villamos gyorsabb haladása érdekében – erről szóló információk jutottak el a Lokálhoz. A hatályos szabályozás szerint a villamosok legnagyobb megengedett sebessége 50 kilométer/óra, ennél gyorsabban tehát nem közlekedhetnek a járatok.

A fővárosban jelenleg 33 vonalon szállítanak utasokat a villamosok, legtöbbjük esetében pedig nem indokolt a sebesség növelése. A Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedő 1-es villamos azonban kivétel, hiszen az itteni pálya egyes szakaszain az 50 kilométer/óra feletti sebesség is elérhető. Ennek az is oka, hogy a megállók viszonylag távol helyezkednek el egymástól, de a nyomvonalat is eleve úgy tervezték, hogy lehetőség legyen a nagyobb sebességre.


1-es villamos (Fotó: MTI)

Gyorsabban húzhatja el a csíkot? (Fotó: MTI)

Az ügyben megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a szervezet nem kívánt reagálni a KRESZ módosításáról szóló elképzelésekre. Azt viszont elmondták, hogy az 1-es villamos vonalán közlekedő járművek – mind az alacsony padlós, mind pedig a Tátra kocsik – képesek arra, hogy gyorsabban közlekedjenek 50 kilométer per óránál, a pálya bizonyos szakaszai pedig úgy épültek meg, hogy azokon a 60 kilométer per órás menetsebesség is tartható. A BKK leszögezte: ennek teljesüléséhez azonban a KRESZ előzetes módosítása szükséges, ehhez kapcsolódóan pedig az érintett járművek típusengedélyét is felül kell majd vizsgálni.

Az 1-es villamos vonalhossza most csaknem 17 kilométer, a tervezett kibővítéssel már 21 kilométerre nőne. A pályán 29 megállóhelyet alakítottak ki, ezeken menetrend szerint 45 perc alatt fut végig egy-egy járat.


Kapcsolódó Cikkek