EUR: 307,30 Ft
CHF: 282,00 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Egyéb XIV.kerület

Gasztrokalandok a Lipták Villában

Lipták Villa Harrach Péter és Majzik Edit képviselők (Fotó: Sáfár Tibor)

Harrach Péter és Majzik Edit , a Gasztro Villa  megálmodói
(Fotó: Sáfár Tibor)

Rendhagyó kulináris kaland indul a Lipták Villában. A Gasztro Villa bemutatkozó napján, február 12-én, a böjti időszak jegyében húsmentes finomságokat kóstolhatnak a résztvevők. A vacsora háziasszonya, Majzik Edit színésznő a helyszínen is elkészít néhány ételt, a borokat pedig Harrach Péter, a Lipták Villa vezetője válogatja.

sajt

A sajtokat is a háziasszony készíti

– A kísérleti vacsora a „húshagyott falatok” jegyében telik. A főétel vega paradicsomos töltött paprika rizzsel, füstölt sajttal töltve. A készítési fázis utolsó része itt zajlik a helyszínen. Az előétel többféle sajt lesz, ezeket is én készítem. Buráta, különböző ízesítésű krémsajtok és csokoládés-áfonyás édes rikotta – mesélte Majzik Edit, és ahogy sorolta a finomságokat, szinte éreztük is az ízeket. – A desszert aszalt gyümölcsös, kókuszos, csokoládés kukoricamálé, más néven poletta vagy puliszka lesz.

– Igyekszünk olyan rendezvényeket kitalálni, amelyek máshol nincsenek – vette át a szót Harrach Péter, a tagintézmény vezetője. – Az első évben még örökölt programokat vittünk, de az előző fél évben gasztronómiavonalon létrehoztuk a Borkabinetet, ami gyakorlatilag egy borismereti kurzus az alapoktól a kulturált kóstolásig. Itt a borok voltak a főszereplők, most pedig az ételeken lesz a fókusz. Abban még nem tudtunk megállapodni Edittel, hogy könnyű vörösbort vagy rozét kínálunk-e a főételhez, de ez csupán szakmai vita közöttünk – nevetett az alkalmi sommelier. – Most éppen kadarkában gondolkodom, mert a pinot noirnál csípősebb zamat kell.

A húshagyó ételek után áprilisban a tavasz ízei és gyöngyöző borok körül forog majd a következő Gasztro Villa témája.

 

Edit-féle vega töltött paprika

Hozzávalók 15 darabhoz
15 darab tölteni való paprika
0,5 kg (most inkább fehér) rizs
0,3 kg füstölt sajt
1 fej hagyma, nálam kedvenc a salotta, mert édes
3 gerezd fokhagyma
1 tk. füstös fűszerpaprika

bors
2 db kisméretű tojás
0,5 dl olívaolaj
2 fej hagyma
150 g nádcukor
1 evőkanál füstös fűszerpaprika

zeller zöldje
1 l paradicsomlé

Elkészítés
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és puhára főzzük. Amíg fő a rizs, elkészítjük a paradicsommártást. A hagymákat üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd rászórjuk a cukrot. Ha karamellizálódott a cukor, megszórjuk a paprikával és ráöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, szépen egyben belehajtogatjuk a zeller zöldjét és felöntjük vízzel. Kis lángon szósszá főzzük, a végén botmixerrel pürésítjük. Közben a paprikákat óvatosan kicsumázzuk. A töltelékbe szánt hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk az időközben kihűlt rizshez, hozzákeverjük a paprikát, a reszelt füstölt sajtot és a tojásokat. Alaposan elkeverjük és ez a massza mehet a paprikákba. A mártást újra feltesszük kis lángon főni, belehelyezzük a paprikákat és kb. 45–60 perc alatt puhára főzzük. Friss, házi kenyérrel tálaljuk!
Diétázóknak a fehér rizs barnára, a füstölt sajt füstölt tofura cserélhető.

 

Lipták Villa Szindbád film velőscsontja és Fellini telefonszáma (Fotó: Sáfár Tibor)

A
Szindbád velős csontja és Fellini telefonszáma
(Fotó: Sáfár Tibor)

Huszárik a vitrinben

A Lipták Villa időszaki tárlatában kapott helyet Huszárik Zoltán néhány relikviája. Többek között az a bizonyos velős csont, amelyből a Szindbád ikonikus jelenetében remegve csúszik ki a velő, mellette pedig egy képeslap, amelynek hátulján Fellini telefonszáma található.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.