EUR: 308,13 Ft
CHF: 265,89 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Egyéb

Gőzgombóc

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzávalók:

  • 1 csomag élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral

Cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és jól összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a lágy vajat és azzal dagasztjuk tovább. Ezután langyos helyen fél óráig kelesztjük. Ha megkelt, lisztes gyúródeszkán a tésztából egy bögre segítségével kerek lapokat készítünk, amelyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig lábosban vizet forralunk egy csipet sóval, szűrőt helyezünk fölé úgy, hogy ne lógjon a vízbe. A gombócot a szűrőbe tesszük, lefedjük, és a forró víz fölött 10-15 percig készre gőzöljük. A gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A sodó készítése:
2 tojást, 2 dl tejet, 8 dkg cukorral és vaníliával összekeverünk és tűzön krémmé főzünk.

Kapcsolódó Cikkek