EUR: 308,51 Ft
CHF: 288,56 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb

Gőzgombóc

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzávalók:

  • 1 csomag élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral

Cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és jól összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a lágy vajat és azzal dagasztjuk tovább. Ezután langyos helyen fél óráig kelesztjük. Ha megkelt, lisztes gyúródeszkán a tésztából egy bögre segítségével kerek lapokat készítünk, amelyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig lábosban vizet forralunk egy csipet sóval, szűrőt helyezünk fölé úgy, hogy ne lógjon a vízbe. A gombócot a szűrőbe tesszük, lefedjük, és a forró víz fölött 10-15 percig készre gőzöljük. A gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A sodó készítése:
2 tojást, 2 dl tejet, 8 dkg cukorral és vaníliával összekeverünk és tűzön krémmé főzünk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Szijjártó: Magyarország innovációs központtá kíván válni

    Magyarország egyre inkább innovációs központtá kíván válni, ezért a jövő évtől minden kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás kétszer annyi pénzt vonhat le az adóalapjából, mint amennyit innovációra fordít – jelentette ki Szijjártó Péter a think.

  • Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt Alekszej Abrikoszov

    Meghalt 88 éves korában Alekszej Abrikoszov orosz-amerikai elméleti fizikus, aki 2003-ban a brit Anthony J. Leggett-tel és a szintén orosz Vitalij Ginzburggal megosztva Nobel-díjat kapott a szupravezetők és a szuperfolyékonyság kutatásában elért eredményeiért.