EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Budapest

Gubanc

, Image: 13149368, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Credit line: Profimedia, Alamy

Fatornyos községünkben történt az eset. De talán tanulságos más településeken, kerületekben is.

Történt, hogy Kovácsékat nagy öröm érte tavaly. Megfogant Kiskovács. Nem volt akkor még szó a csokról meg 10+10 milliókról, csak szeretetről, szerelemről. Kovács és párja együtt éltek ugyan, de nem voltak házasok. Későbbre tervezték az esküvőt, nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, de egy hirtelen ötlettől vezérelve – meg az apasági bizonyítás bürokratikus procedúrájának enyhítése érdekében – kapva kaptak az anyakönyvvezető javaslatán, és polgárilag – még gyermekük világra jötte előtt – egybekeltek.

Korábbról mindkettőjüknek volt már gyermeke, mindketten elváltak, gondolták, nem kell ennek különösebb jelentőséget tulajdonítani.

Tévedtek. Kovácsot valóban nem érintette semmi hivatalosság, ám Kovácsné nem úszta meg ennyivel. Egyszer csak levelet kapott a kormányhivataltól (nem is egyet – kettőt!), hogy akkor legyen olyan kedves hivatalosan is bejelenteni, hogy most már Kovács a férje, mert máskülönben illetéktelenül kapja a korábbi, egyedülállóknak járó családi pótlékot és irgum-burgum vissza kell fizetnie három évre visszamenőleg. (Azt az apróságot most hagyjuk is, hogy ha a mélyen tisztelt hivatal értesült a házasságkötésről, akkor hogy a fészkes fenébe nem sikerül a számítógépes rendszerben átsorolni Kovácsnét a megfelelő jogosultsági körébe – helyette inkább tértivevényes leveleket küldtek…)

Kovácsné jogkövető és törvénytisztelő polgárként – mivel Kiskovács is megszületett időközben – megfogalmazta hivatalos válaszát, majd babakocsiba tette a pár hetes porontyot, hogy ajánlva feladja levelét a magasságos hivatalnak. Meg is érkezett a postára, amikor szembesült a rideg valósággal.

Esélye nem volt a babakocsit egyedül felvinni a szűk lépcsőkön az emeletre. Sansztalan volt. Szerencsére segítőkész emberek lakják fatornyos községünket, így feljutott és feladhatta a levelet. Mi több, lefelé is segítették.

Minden jó, ha jó a vége, summázhatnánk, de bennem csak ott motoszkál a kisördög: ha nincs más polgártárs a postán és nem tudja feladni a levelet, akkor – miután nyilván nem hagyja magára az újszülöttet – most három évet fizetne visszamenőleg a szűk lépcsők miatt?

Belegondolni is rossz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levegő ingyen

  Levegő ingyen

  Egy újabb gesztus a bringásoknak: a fővárosi önkormányzat Budapest tíz pontjára helyezett ki olyan pumpákat, amelyeket a két keréken közlekedők ingyen használhatnak.

 • Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának nevezte a mostanit Nyitrai Zsolt az Álljunk ki Magyarországért! elnevezésű kampány keretében Józsefvárosban tartott lakossági fórumon.

 • Továbbra is előzetesben

  Továbbra is előzetesben

  Három hónappal meghosszabbította a bíróság a 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatását.