EUR: 307,63 Ft
CHF: 286,79 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Gyerekek tízezrei halhatnak éhen Szomáliában

Mogadishu, 2011. október 4.
Helyiek a felszálló füstöt nézik, miután egy teherautóba rejtett pokolgép robbant az oktatási minisztérium bejáratánál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A mentőszolgálat közlése szerint a merényletben legkevesebb hetvenen meghaltak és ötvenen megsebesültek. Az áldozatok zömmel a minisztérium előtt ösztöndíjeredményekre várakozó diákok és szüleik. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab iszlamista milícia jelentkezett. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges csoport fegyveresei augusztus elején kivonultak Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket tartanak az ellenőrzésük alatt Szomália középső és déli részén. (MTI/EPA/Abdi Hadzsi Huszein)

Több mint 58 ezer gyermek halhat éhen a súlyos aszály és a polgárháborús helyzet sújtotta Szomáliában, ha nem jutnak sürgősen humanitárius segélyhez – figyelmeztetett hétfőn Peter de Clercq, az ENSZ szudáni programjának koordinátora.

De Clercq közleményében azt írta, rendkívül aggasztó az éhezés mértéke, főleg a gyermekek körében; csaknem 350 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek akut alultápláltságban szenved. Az éhínség különösen az észak-szomáliai Szomáliföld és Puntföld tartományokat sújtja.

Az ENSZ 885 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé az érintett térségek megsegítésére.

A jelenlegi helyzet kísértetiesen emlékeztet a négy évvel ezelőtt uralkodó állapotokra, amikor több mint 250 ezren haltak éhen a súlyos szárazság és ezzel egyidejűleg dúló polgárháború miatt.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg a térségben mintegy 950 ezer ember kénytelen megküzdeni a mindennapi betevőért, és a lakosság majdnem 40 százalékának, mintegy 4,7 millió szomáliainak humanitárius segélyre van szüksége.

Az idén különösen erős az El Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, s világszerte hatást gyakorol az időjárásra. Afrika déli részén szárazabb, keleti felén pedig csapadékosabb időjárást okoz egészen áprilisig vagy májusig. Idén Szomália déli területein pusztító áradásokat, északi részein pedig súlyos szárazságot okozott.

Az Afrika szarván fekvő országot ezen felül a szomáliai kormányerők és az Afrikai Unió katonái, valamint a radikális iszlamista al-Shabaab szélsőséges szervezet között dúló harcok sújtják.

Kapcsolódó Cikkek