EUR: 312,09 Ft
CHF: 267,26 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Hányan iszunk többet a kelleténél?

Csökken az alkoholisták száma a KSH szerint, a toxikológus mégis emelkedő tendenciáról beszél. A Központi Statisztikai Hivatal oldalán bárki megnézheti azt a táblázatot, amely a kábítószer-fogyasztók és alkoholisták gondozásának 1997 és 2014 közötti adatait foglalja össze. E szerint a nyilvántartott alkoholisták száma tizennyolc év alatt a 49 ezret meghaladó értékről 15 ezer alá esett, az összes alkoholista becsült száma pedig 808 ezerről 408 ezerre. Dr. Zacher Gábor toxikológus, igazságügyi szakértő ezzel szemben úgy nyilatkozott január elején a köztévében, hogy jelenleg a magyar alkoholisták száma 800 ezer, ami rövid időn belül egymillióra emelkedhet. Emellett két és fél millió az úgynevezett nagyivó, aki nem iszik rendszeresen, de alkalomszerűen extrém nagy mennyiséget fogyaszt.

alkohol2

Az általam használt érték kiszámítása a halálozáson alapul. Azt vesszük alapul, hogy hányan haltak meg májcirózisban, és egy képlet segítségével ezt szorozzuk fel. Nem tökéletesen pontos számítás, de a nagyságrendet jól mutatja, egyben jelzi a probléma súlyát is – fogalmazott a Lokálnak dr. Zacher Gábor.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megfejtették a földönkívülinek hitt chilei minimúmia titkát

  Megfejtették a földönkívülinek hitt chilei minimúmia titkát

  Megfejtették a sokak által földönkívülinek hitt chilei minimúmia titkát: több hétig tartó intenzív DNS-vizsgálatok során kiderítették, hogy egy csonttorzulásban szenvedett, nőnemű emberi magzaté a bizarr, hosszúkás koponyájú, nagy szemlyukú, mumifikálódott, mindössze 15 centiméteres csontváz.

 • Ipari parkot hoznak létre Martonvásáron

  Ipari parkot hoznak létre Martonvásáron

  Kormányhatározat alapján 3,226 milliárd forint állami forrásból ipari parkot létesítenek a Fejér megyei Martonvásár határában – jelentette be a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 • Így gúnyolták Alföldit a Jobbik képviselői

  Így gúnyolták Alföldit a Jobbik képviselői

  Bár manapság a Jobbik részéről az hangzik el, hogy Alföldi Róbert „egyenesen feltétele egy normális országnak”, korábban több jobbikos politikus is visszatérően gyalázta Alföldit.