EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Külföld

Hatalmas terrortámadás a török fővárosban

Az esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma – közölte a török kormányszóvivő. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

Török belbiztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források, a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek. Az elkövetőkről a kormányszóvivő elmondása szerint egyelőre nincs megerősített információ.

A török vezérkar megerősítette, hogy a merénylők öt, katonákat szállító autóbuszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A járművek közül kettő súlyosan megrongálódott.

A detonáció a parlamenttől, a kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt, a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol az uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. Recep Tayyip Erdogan elnök pedig elnapolta csütörtökre betervezett azerbajdzsáni látogatását.

A kabinet a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka.

Kapcsolódó Cikkek