EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Külföld

Hatszázezer szíriai menekült érkezhet a török határra

Legrosszabb esetben 600 ezer szíriai menekült érkezhet a szír-török határra az Aleppóban és környékén zajló harcok miatt – jelentette ki Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn egy kabinetülés után.

Kurtulmus közölte, jelenleg mintegy 77 ezer szíriai menekültnek nyújt országa segítséget a határ szíriai oldalán felállított menekülttáborokban.


Hangsúlyozta, Törökország elsődleges célja az, hogy a menekülőket saját országuk határain belül tartsák, és “amennyire csak lehetséges”, ott segítsék a szíriaiakat.

Az utóbbi napokban több tízezer ember menekült el Aleppó városából és környékéről az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormánycsapatok támadásai elől Törökország irányába.


Kurtulmus korábban figyelmeztetett, hogy ha az aleppói térség helyzete változik, az esetleges menekülthullám az egymilliós nagyságrendet is elérheti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap azt mondta, Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek, ugyanakkor a török határát péntek óta zárva tartja.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy országa jelenleg 2,7 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet, és tartani fogja magát a “nyitott határok” politikájához. Azt nem közölte, hogy mikor nyitják meg a határt az aleppói menekültek előtt.

Kapcsolódó Cikkek