EUR: 310,35 Ft
CHF: 289,21 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Extra

Helen Mirren megvédte az amerikai filmakadémiát

Los Angeles, 2013. január 4.
Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő a nevét viselő csillag mellett ül a hollywoodi Hírességek Sétányán tartott avatóünnepségen 2013. január 3-án. Mirren kapta a 2488. csillagot filmművészet kategóriában a sétányon. (MTI/EPA/Michael Nelson)

Helen Mirren védelmébe vette az amerikai filmakadémiát, amelyet amiatt értek heves támadások az utóbbi hetekben, mert sorozatban második éve csak fehér bőrű jelöltek szerepelnek a színészi kategóriákban az Oscar-díj esélyesei között.

A brit színésznő, aki A királynő című filmben nyújtott alakításáért elnyerte az intézmény tagjai által odaítélt rangos elismerést, a Channel 4 tévében szerdán sugárzott interjújában úgy fogalmazott, méltánytalan az amerikai filmakadémiát támadni. “Idén egyszerűen így alakult” – mondta azzal kapcsolatban, hogy csak fehér bőrű színészek vannak a négy színészi kategória jelöltjei között.

Szerinte a gondok nem az akadémiánál, hanem máshol vannak. “Mely filmeket készítik el? Kik szerepelnek bennük? Milyen forgatókönyvek születnek?” – sorolta kérdéseit, hozzátéve, hogy ezek nagyobb horderejű dolgok annál, mint hogy kinek van Oscar-díja.

Lupita Nyong’o a Today Show című amerikai tévéműsorban szintén amellett foglalt állást, hogy nem az amerikai filmakadémiát kell hibáztatni. A Tizenkét év rabszolgaság című film fekete bőrű Oscar-díjas színésznője szerint mindenkinek jobb lenne, ha sokszínűbb történetek jelennének meg a vásznon.

Az Oscar-jelölések január 14-i bejelentése óta heves vita dúl a sokféleségről, illetve annak hiányáról Hollywoodban. A nem fehér bőrű színészek mellőzése miatt többen bejelentették, hogy bojkottálják a február 28-i Los Angeles-i díjátadót, köztük a novemberben életmű-Oscarral kitüntetett rendező, Spike Lee.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vámos Erika: véget ért a szerelem

    Vámos Erika: véget ért a szerelem

    A távolság és a sok veszekedés miatt szakított Vámos Erika és párja, Máté. Noha a szerelmesek több napja nem beszélnek egymással, a Több mint TestŐr háziasszonya bízik a békülésben és hogy végül egy család lesznek Mátéval.

  • Dollyt sokkolta barátja elvesztése

    Dollyt sokkolta barátja elvesztése

    Hatvanhét éves korában meghalt Kékes Zoltán, a legendás Dolly Roll együttes vezetője. A mindenki által csak Szisziként ismert énekes-gitáros 1983 óta dolgozott együtt az énekesnő Dollyval, előtte egy évtizeden keresztül a Hungária együttes tagja volt.