EUR: 307,85 Ft
CHF: 265,48 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Hillary Clinton nyert a demokraták versenyében

A demokraták versenyében Hillary Clinton hajszállal ugyan, de megnyerte az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűléseket.

A 68 éves volt külügyminiszter asszony a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 49,9 százalékával végzett az első helyen, míg a második helyezett 49,6 százalékos támogatottsággal a 74 éves Bernie Sanders vermonti szenátor lett. Harmadiknak Martin O’Malley volt marylandi kormányzó futott be a voksok fél százalékának megszerzésével.

Des Moines, 2016. február 1. A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az Iowa állambeli Des Moines-ban 2016. február 1-jén, az államban kezdődő első hivatalos jelölőgyűlés napján. (MTI/AP/Andrew Harnik)

MTI/AP/Andrew Harnik

Clinton kampánystábja a volt tárcavezetőt nyilvánította győztesnek, hiszen statisztikailag már nincs lehetőség arra, hogy ez a végeredmény a voksok teljes összesítése után megváltozzon.

A republikánus jelölőgyűléseken Ted Cruz a voksok 28 százalékának megszerzésével nyerte el a győzelmet az Egyesült Államok középnyugati részén található szövetségi államban. A milliárdos Donald Trump 24 százalékkal a második helyre szorult, alig egy százalékkal előzve meg Marco Rubio floridai szenátort.

A november 8-án esedékes amerikai elnökválasztást felvezető előválasztások már jövő héten folytatódnak az északkeleti New Hampshire szövetségi államban, ahol felmérések szerint a magát demokrata szocialistának mondó Sanders fölényesen vezet a demokraták között, míg a republikánusoknál Trumpnak van jelentős előnye.

Kapcsolódó Cikkek